Baba

Csuklik a baba – Mi okozza, mikor jelez bajt?

A legtöbb baba meglehetősen sokat csuklik az élete első évében, de ez szerencsére csak nagyon ritkán utal problémára, és a szülőket általában jobban zavarja, mint a kicsit.
2018. Június 02.
A csuklás jobban zavarja a szülőt, mint a babát

A csuklás teljesen természetes jelenség, a rekeszizom ritmusos összehúzódása. Ez felfelé szorítja a levegőt a hangszálak irányába, ez okozza a jellegzetes hangot. A kisbabák rengeteget csuklanak életük első évében (sőt, már magzati korban is!), ez általában nem jelez problémát, nem okoz fájdalmat vagy kellemetlenséget nekik.

Meglepő módon, még mindig nem tudják pontosan, mi is válthatja ki a csuklást a babáknál. A szakértők szerint a csuklás egy lehetséges oka, hogy a baba túl sok levegőt nyel evés közben, de okozhatja az is, ha túl mohón és gyorsan eszik.

Mikor jelez bajt a csuklás?

Ritkán, de előfordulhat, hogy azért csuklik sokat a kisbaba, mert valamilyen egészségügyi problémája van (pl. refluxbetegség). Ilyenkor azonban a gyakori csuklást sírás, nyűgösség kíséri, és természetesen más tünetei is lehetnek, pl. a bukás.

Mit tehetünk a csuklás ellen?

A csuklás általában sokkal jobban zavarja a szülőt, mint a kisbabát magát, és a legtöbbször rövid időn belül el is múlik, anélkül, hogy bármit is tennénk. Néhány módszert azonban meg lehet próbálni a csuklás elmulasztására.A büfizetés segíthet abban, hogy a kicsi megszabaduljon a lenyelt levegőtől. Ha csuklásra, esetleg bukásra hajlamos a baba, akkor egy-egy “büfiszünetet” is tarthatunk az etetések közben. Tápszeres babáknál 50-90 ml-erenként iktathatunk be egy szünetet, míg a szoptatott kicsiket akkor büfiztessük meg, amikor mellet váltunk.

Egy-két korty víz, esetleg tea is segíthet a csuklás elmulasztásában.A hát vagy a pocak gyengéd simogatása, a ringatás megnyugtatja a babát, így az izmok – tehát a rekeszizom – is ellazulnak.

Amit semmiképpen ne csináljunk!

Mindenki ismer egy-két házi módszert, amivel (a közvélekedés szerint) elmulasztható a csuklás, de ezeket a kisbabák esetében inkább kerüljük! Ne csepegtessünk citromlevet a szájába, ne adjunk neki kockacukrot vagy mézet, ne fogjuk be az orrát, ne húzzuk meg a nyelvét! Ezek nemcsak zavaróak és kellemetlenek lehetnek, de kifejezetten veszélyesek is! Ráadásul az sem valószínű, hogy tényleg elmúlik ettől a baba csuklása.

Megelőzhető a csuklás?

Mivel a csuklás természetes folyamat, nincs tuti módszer a megelőzésére. Sokat segíthet azonban az, ha a kisbaba nyugodt, amikor eszik. Ne várjunk addig, míg nagyon éhes lesz, ilyenkor ugyanis hajlamosabb lehet túl gyorsan, mohóbban enni. Ügyeljünk arra, hogy az etetési, szoptatási technikánk is megfelelő legyen!(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)Ezt is érdemes elolvasni: