Baba

Ezt kell tudni az újszülöttek csuklásáról

A babák gyakran csuklanak, de főként az első gyermekes szülőket aggodalommal tölti el, és nem biztosak benne, hogy mit is kell ilyenkor tenni.
2024. Március 11.
baba
Kép: Getty Images

„A csuklás a rekeszizom görcsét jelenti, azt az izmot, amely összehúzódik, hogy a tüdő kitágulhasson, és amely a hangszalagok nyitását és zárását okozza” – mondja Dr. Jenelle Ferry, neonatológus.

„A jó hír, hogy a csuklás általában nem ad okot aggodalomra” – mondja Dr. Amanda Stovall, gyermekorvos. Sőt, egy 2019-es kutatás szerint fontos szerepe lehet az agy fejlődésében.

„A csuklás szorongást okozhat a szülőknek, és megzavarhatja az újszülött alvását, ezért hasznos lehet minden érintett számára, ha tudjuk, hogyan próbálhatjuk meg megelőzni vagy csökkenteni a gyakoriságát” – mondja Dr. Ferry.

Mikor kezdenek csuklani a babák?

Már az anyaméhben is csuklik a magzat, ez a légzőizmok edzésének egy módja. Amint megszületik a baba szinte máris tapasztalhatjuk, hogy csuklik, akár már az első napokban. Sokszor nem lehet beazonosítani, hogy miért csuklik a baba, de az alábbi esetekben gyakori az előfordulása:

  • gyors etetés
  • túl sok levegőt nyel etetés közben
  • reflux

Ebből máris következik, hogy kerülendő, hogy a baba túl sok levegőt nyeljen, etessük őt lassan. Tartsunk szüneteket az etetések közben. Ha a baba cumisüvegből eszik, akkor fontos olyat választani, amin lassabba áramlik a tápszer, hasonlóan lassan, mint az anyatej. Ha a babát szoptatod, akkor is előfordulhat gyorsabb tejáramlás. Kérj segítséget szoptatási tanácsadótól, ha nem segít, hogy a baba testhelyzetére különösen odafigyelsz. Érdemes a szoptatás alatt és különösen utána függőleges testhelyzetben tartani a babát.

Kerüld azokat a praktikákat, amelyeket felnőtteknek találtak ki

A csecsemők nem minifelnőttek, és bizonyos dolgok, amelyek a szülőknél működnek, náluk nem fognak működni.

„Az újszülötteknek és a kisgyermekeknek az anyatejen vagy tápszeren kívül nem szabad más ételt vagy italt kapniuk”– mondja Dr. Stovall. “A felnőtteknek ajánlott módszerek közül néhány, például a vízivás vagy a cukor fogyasztása nem biztonságos a csecsemők számára.” Ahogy a citrom sem, vagy az ijesztgetés.

A csuklás egyébként akkor is elmúlik, ha nem kezdünk vele semmit. A kulcs tehát, hogy a baba kevés levegőt nyeljen, ezért lassan etesd, etetés után tedd függőleges helyzetbe és légy türelmes. Ha azonban felborítja az etetést vagy megzavarja az alvását, esetleg úgy tűnik, fájdalma van illetve több órán át sem múlik, akkor mindenképp beszélj orvossal.

(parents.com)