Baba

Mit tehetünk, ha csuklik a baba?

A kismama már a várandósság alatt tapasztalhatja, hogy csuklik a baba, és ez előfordulhat az újszülöttnél is. Mivel a felnőttek számára általában zavaró a csuklás, azt feltételezhetik, hogy a kisbabának is.
2021. Július 15.
Mit tehetünk, ha csuklik a baba? (Fotó: Getty Images)

A csuklást a rekeszizom összehúzódása és a hangszalagok gyors záródása okozza – ez utóbbi hozza létre a csuklás hangját.

A babáknál a csuklás jelentkezhet bármiféle nyilvánvaló ok nélkül is, de alkalmanként az etetés is okozhatja a rekeszizom görcsét. Csuklás előfordulhat például akkor, ha a baba túl lett etetve, túl gyorsan eszik, vagy túl sok levegőt nyel. Ezek a baba gyomrának tágulását okozhatják, ami ilyenkor a rekeszizomnak nyomódhat, és kiválthatja a csukláshoz vezető görcsöket.

Valójában a baba képes akár aludni is a csuklás közben, és ez ritkán zavarja vagy befolyásolja a légzését. Sőt, egy 2019-es tanulmány szerint a csuklásnak fontos szerepe van a baba agyfejlődésére és légzésére nézve. Tehát a csuklás a fejlődés eszköze is, ami már az anyaméhben kifejlődik.

De ha mégis úgy tűnik, hogy kellemetlen a számára, létezik néhány trükk, amivel a szülő segítheti elmulasztani a csuklást.

Tucatnyi trükk ismert a nagyobb gyerekeknél és a felnőtteknél a csuklás elmulasztására, de ezek az újszülött babánál nem vethetők be. Egy 6 hónap alatti babának még nem adhatunk vizet a csuklásra, és a csecsemők a légzésüket vagy a nyelésüket sem tudják még úgy kontrollálni, mint a felnőttek.

Tehát mit lehet tenni a babánál a csuklás ellen?

Tarts egy kis szünetet és büfiztesd meg

Ha egy kis szünetet tartasz az etetéskor és megbüfizteted, az segíthet megszabadulni azoktól a felesleges gázoktól, amik a csuklást okozzák. Emellett a büfiztetés azért is hatásos, mert ilyenkor a babát egyenes helyzetbe teszed.Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) a cumisüvegből etetett babáknál azt javasolja, hogy ne csak evés után, hanem közben is büfiztessék a gyermeket. Ha a babát szoptatják, akkor javasolt büfiztetni mellváltáskor. Ha a pici csuklik, a baba hátát csak óvatosan dörzsöld vagy paskold meg.

Kínálj neki cumit

A baba csuklását nem mindig az etetés okozza. Ha magától kezd el csuklani, próbálkozhatsz azzal is, hogy cumit kínálsz neki, abban az esetben, ha egyébként is szoktál neki cumit adni. Ez elősegítheti a rekeszizom ellazulását, és megállíthatja a csuklást.(A cumival kapcsolatban a korábbi ajánlások ellene foglaltak állást a sikeres szoptatás érdekében, de a WHO módosította az ajánlást, amiben már nem szerepel a cumi és cumisüveg kategorikus tilalma. Az erről szóló cikkünket itt lehet elolvasni.)

Ha nem zavarja a babát, várd meg a végét

Az 1 évesnél fiatalabb babák gyakran csuklanak, ezért a legjobb megoldás valószínűleg az, ha hagyod, hogy magától abbamaradjon a csuklás.Ha nem avatkozol közbe, és a baba csuklása nem áll le magától, akkor javasolt értesíteni az orvost. Ugyan ritka, de a csuklás jelezhet valamilyen komolyabb problémát is.

Meg lehet előzni a csuklást?

Teljesen megelőzni nem lehet a csuklást, mivel az okai még nem egyértelműen tisztázottak. A következő módszereket azonban érdemes lehet kipróbálni:

  • Ügyelj arra, hogy a baba annyira nyugodt legyen etetés közben, amennyire lehet.
  • Közvetlenül etetés után kerüld az olyan játékokat, amelyek fel-le ugrálósak, vagy nagyobb energiabefektetéssel járnak.
  • Miután a baba evett, tartsd függőleges testhelyzetben 20-30 percig.

A csuklás általában normális jelenség, de ha a baba nagyon sokat csuklik, és ha a csuklás különösen zavarja, akkor érdemes erről beszélni a gyermekorvossal is. Ha a csuklás zavarja a baba alvását, illetve ha egyéves kora után is sokat csuklik a baba, akkor is javasolt felkeresni az orvost.Források: healthline.comwhattoexpect.com