Baba

Egy életre megváltozik a nők agya, mikor anyává válnak

A tudósok a terhességet és az anyaságot kísérő mentális változásokat vizsgálták. Azt találták, hogy vannak olyan képességek, amelyek felerősödnek a nőkben az anyává válással.
2017. November 02.

2016-ban idegkutatók egy csoportja azt tanulmányozta, milyen hatással van az anyaság a nők agyára. Hogy megismerhessék az agyi aktivitásokat, a kutatásban részt vevő 25 nőt MRI-vel vizsgálták, mielőtt teherbe estek, terhességük alatt és több mint két évvel a szülés után is. Az eredmények meglepőek voltak. Arra a következtetésre jutottak a tudósok, hogy egy életre megváltozik a nők agya, mikor anyává válnak.

A tanulmányt végző kutatók a mágneses magrezonancia képalkotás (MRI) segítségével megállapították, hogy a szürkeállomány koncentrációja jelentősen megváltozott a terhesség előtti állapothoz viszonyítva. Valójában a kutatók olyan messzire mentek, hogy azt mondják, ha megvizsgáljuk a nők agyi aktivitását, megállapítható, hogy a vizsgált személy anya-e.

A kutatás szerint a férfiak, vagy a gyermektelen nők agyában a szürkeállomány-koncentráció sokkal nagyobb volt az információfeldolgozásért felelős területeken. Több korábbi tanulmány kimutatta az agykérget alkotó szürkeállomány mérete és az intellektus összefüggését, különösen a nyelv, az emlékezet és a figyelem terén.

Amikor egy nő teherbe esik, a hormonális változások a testében azt eredményezik, hogy az agy egy szinaptikus metszésnek nevezett jelenségen megy keresztül. Ebben a folyamatban az agyi kapcsolat megváltozik az olyan területeken, amelyek kevésbé fontosak az anyasághoz, hogy más agyterületeken erősebb kapcsolatok alakulhassanak ki.

A gyermektelen nők és férfiak általában nagyobb szürkeállománnyal rendelkeznek azokon az agyterületeken, amelyek lehetővé teszik számukra az általános információk gyors feldolgozását, míg az anyáknak több szürkeállományuk van azokon az agyterületeken, amelyek az arckifejezések olvasásáért, a nem verbális jelek értelmezéséért és az empátiáért felelősek.

(Cikk forrása: babycenter.com)

Kapcsolódó cikkeink: