Baba

A koraszülöttek nehezebben lesznek szerelmesek?

Nehezebben alakítanak ki romantikus kapcsolatokat azok a felnőttek, akik koraszülöttként (a 37. terhességi hét előtt) jöttek a világra - állapította meg egy nagyszabású kutatás.
2019. Július 20.
Később is nehezebb a dolga a koraszülötteknek?

Sokkal kisebb az esélyük egy romantikus párkapcsolatra, a családalapításra, vagy egyáltalán arra, hogy szexuális kapcsolatra lépjenek valakivel azoknak a felnőtteknek, akik koraszülöttként jöttek a világra. A 37. terhességi hét előtt születetteknek 28 százalékkal kisebb az esélye erre, és minél korábban született valaki, annál nagyobb a rizikója arra, hogy nem lesz párkapcsolata és családja. Ráadásul, a koraszülötteknél annak is legalább kétszerese az esélye, hogy soha nem lesz szexuális kapcsolatuk.

A JAMA Network Open internetes portálon megjelent kutatásban 4,4 millió felnőtt adatait elemezték a University of Warwick pszichológus kutatói. Meglepő módon, a jelenség hátterében nem fizikai fejlődési rendellenességek állnak (melyre a koraszülötteknek sajnos jóval nagyobb az esélye). “Bár az igaz, hogy a koraszülöttek gyakran hosszú távú egészségügyi problémákkal is küzdenek, eredményeink szerint ez nem befolyásolja azt, hogy mennyire sikeresek a romantikus párkapcsolatokban” – mondta dr. Marina Goulart de Mendonca, a tanulmány egyik szerzője. “A koraszülöttek azonban nehezebben barátkoznak, félénkebbek, visszahúzódóbbak, ritkábban vesznek részt a közös programokban. Ez már gyermekként is jellemző rájuk, vagyis nehezebben sajátítják el a párkapcsolatok kialakításához szükséges szociális képességeket.”

Azonban az is kiderült, hogy bár valamivel ritkábban sikerül ilyen kapcsolatot kialakítania annak, aki koraszülött volt, a kapcsolatok minősége egyáltalán nem sérül, vagyis legalább olyan boldogok lehetnek, mint az időre született társaik!

“A koraszülött babákat és gyerekeket gondozóknak, tanítóknak jobban oda kellene figyelniük arra, hogy ők nehezebben alakítanak ki bensőséges kapcsolatokat. Támogatni kellene őket abban, hogy jobban részt vehessenek a közösség életében, így elsajítáthassák a szociális képességeket, melyekre felnőttként is szükségük lesz majd. Ez pedig hozzásegítheti őket abban, hogy később is megtalálják a párjukat, családot alapíthassanak, és jól működő romatikus és szexuális kapcsolataik lehessenek” – tanácsolja Dieter Wolke professzor, a tanulmány másik szerzője.

(via)

Ez is érdekelhet: