Gyerek

A lelassult növekedés ezeket a betegségeket jelezheti előre

Bizonyos betegségeket akár 1,5-2 évvel korábban, már a tünetek megjelenése előtt is jelezheti a gyerekek lelassult növekedése. Ezért is lenne fontos a testmagasság évenkénti követése.
2019. Március 07.
A lelassult növekedés előre jelezhet betegségeket

Dr. Luczay Andrea az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa, gyermek endokrinológus szerint bizonyos betegségeket, például a pajzsmirigy alulműködést, az agyalapi mirigy daganatát, vagy akár a cöliákiát is másfél-két évvel a tünetek megjelenése előtt már diagnosztizálni lehetne, ha évente követnénk a gyerekek testmagasságának változását.

A gyerekek testmagasságának életkorra, nemre specifikus értékei vannak, az időbeli alakulását a percentilis görbék követik a növekedési grafikonon és ez alapján állapítható meg, hogy a növekedés ütemei mennyiben tér el az átlagostól. A szűrővizsgálatokat elsősorban a házi gyermekorvosok kérhetik, ha felmerül annak a gyanúja, hogy nem megfelelő mértékben növekszik a gyerek, ez legtöbbször alacsonynövést jelent. A legtöbbször a házi gyermekorvosok mellett a védőnőnél, az óvodai, iskolai szűrővizsgálatokon derül fény az eltérésre, de Dr. Luczay Andrea szerint fontos lenne, hogy a szülők is ismerjék a percentilis görbét.

Mindez azért fontos, mert a növekedési ütem lassulásából bizonyos krónikus állapotokra lehet következtetni, és vannak olyan betegségek is, amelyeket akár másfél-két évvel a tüneteket jelentkezése előtt ki lehetne szűrni. Ha fennáll a gyanú, akkor részletes vizsgálat következik: vérkép, máj- vesefunkció, pajzsmirigyfunkció, majd növekedési hormonhiány igazolása, nemi hormon vizsgálatok, kromoszómavizsgálat – utóbbiak az endokrinológus hatáskörébe tartozik. Nézik továbbá a csontkort is, ez egy kéz röntgent jelent. A vizsgálatok során fény derülhet krónikus betegségekre, de akár a cöliákiára is, néha hamarabb jelentkezik a növekedési lelassulás, mint a hasmenés, fogyás, puffadás.

A terápia módját mindig az alacsonynövés hátterében meghúzódó ok határozza meg, vannak esetek, amikor növekedési hormonpótlásra van szükség, amitől a szülők többsége fél. Az egyetemi adjunktus hangsúlyozta, hogy mellékhatásoktól nem kell tartani, hiszen ilyenkor csak a hiányzó mennyiségű növekedési hormont kapja a szervezet. A kezelés akár plusz 10-12 centimétert is jelenthet felnőttkorban, a terápiát azonban mindenképpen fontos még a serdülőkor vége előtt elkezdeni

Dr. Luczay Andrea azt is hozzátette, hogy nem lehet egyetlen okra visszavezetni a növekedési elmaradást, de a szülők dohányzása, alkoholfogyasztása, az anya, és a gyermek rossz táplálkozása növeli a kockázatot.

Hogyan kell értelmezni a percentilis görbét? A grafikonon 3-97 percentil között helyezkednek el az értékek. Az 50 percentilis érték mutatja az átlagos testmagasságot, míg ettől lefelé az átlagnál alacsonyabb, felette pedig az átlagnál magasabb testmagasságú gyermekeket sorolják. Kóros alacsonynövésről akkor beszélünk, ha a gyermek testmagassága 3 percentil alá esik. Ez azt jelenti, hogy az adott nem és életkorban a gyermekeknek kevesebb, mint 3 százaléka esik bele ebbe a csoportba.

Kapcsolódó cikkeink testmagasság témában:

Forrás: Semmelweis Egyetem