Gyerek

A gyerek növekedése: testsúly és magasság

A gyermekek egymástól igen eltérő módon fejlődhetnek: míg egyikük vékonyabb, a másikuk kissé ducibb. Van, aki a kortársához képest alacsonyabb, míg mások magasabbnak bizonyulnak.
2016. Július 26.

Növekedés

A gyermekek fejlődési skálája igen széles, és akár testvérek között is igen jelentős eltéréseket tapasztalhatunk.

Nálunk például míg a lányom 59 cm-rel született, és 11 évesen elérte az én testmagasságomat, addig a fiammal idén endokrinológián kötöttünk ki, mert alacsonyabb ütemű a magasságának növekedése. Itt aztán számba vettük az összes a gyermekemmel kapcsolatos körülményt, átnéztük a fejlődés táblázatokat, és kiderült, hogy minden rendben van.

Mi befolyásolja gyermekünk növekedését?

Gyermeked növekedésének mértékét számtalan tényező befolyásolja. Melyek ezek?

  • öröklődés
  • a táplálkozás minősége és mennyisége
  • betegségek
  • a családotok társadalmi-gazdasági helyzete
  • pszichológiai tényezők

Ha a növekedésre ható tényezők közül valamelyik kedvezőtlenül alakul, akkor ez képes visszafogni a gyermek öröklött, genetikai potenciálját is.

Gyermeked növekedésének nyomon követése

A gyermek fizikális növekedését a testtömeg, a testmagasság, a fejkörfogat és a mellkörfogat méretének változásával lehet ellenőrizni. Ezeket az adatokat a védőnő szorosan nyomon követi, és úgynevezett percentilis táblázatba illesztve (fejlődési görbét rajzolva) értékeli. Külön táblázat van fiúknak és külön lányoknak.A percentilis érték azt mutatja meg számodra, hogy az azonos életkorú és nemű gyermekek hány százalékának kisebb a testmagassága, tömege vagy egyéb paramétere a te gyermeked paramétereihez képest.Nálunk például a 11 éves lányom testmagasság percentilise 90-es, ami azt jelenti, hogy ebben az életkorban a lányok 90%-a alacsonyabb nála, vagyis igen magasnak számít.Természetesen a gyermek fejlődését mindig önmagához mérten kell nyomon követni. Az endokrinológus szakorvos például arra hívta fel a figyelmem, hogy a görbék felrajzolásakor elsősorban arra kell összpontosítanunk, hogy azok a többi görbével viszonylag párhuzamosan fussanak. Ha azonban a görbe lefelé ível (mintegy ollóként szétnyílik), akkor érdemes kivizsgáltatni, hogy milyen probléma állhat a háttérben. A védőnők feladata, hogy az esetleges eltérésekre felhívják a szülők figyelmét, és megfelelő szakorvoshoz irányítsák a gyermeket.

A gyermek testsúlyának növekedése

Amikor a gyermekünk fejlődéséről esik szó, az első paraméterek egyike, amit kezdetben szinte napról napra nyomon követünk, a testsúlyának növekedése. A születést követően az egyes életszakaszokban más-más ütemű a növekedési ráta.Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy csecsemők esetében a bűvös 2-es és 3-as szám az, ami leginkább rögzül a szülők fejében: egy átlagosan fejlődő csecsemő fél éves korára megduplázza, egy éves korára pedig megháromszorozza a születési súlyát.Az első hónapban 400 g, a 3-6. hónap között 600-900 g, a 6-9. hónap között 300-500 g, a 9-10. hónapban pedig 200-250 g a gyarapodás üteme.A 2-7. év között a várható átlagos testsúly kiszámítására következő képlet lehet segítségünkre: (kg) =2× az évek száma + 8.7 éves kortól 12 éves korig nagyjából évi 3 kg-mal nő a testsúly.A 8-12. év között az átlagos testsúly (kg) = 3× az évek száma.

Hossznövekedés

Az érett újszülött átlagosan 51 cm. Az első évben átlagosan 24-25 cm-t nőnek a gyerekek: ebből gyorsabb ütemű az első félév, amikor 16 cm-t nőnek összesen; míg a második félévben átlag 8-9 cm az össznövekedés mértéke. 8 éves korig az alábbi képletet lehet durva becslésre használni:magasság (cm) = 5×az évek száma + 80Az első nyúlási szakasz óvodás kor végére, 5 éves kor fölött figyelhető meg, míg a második nagy növekedési ugrás a pubertás korban következik be.A serdülőkori növekedési felgyorsulás a lányoknál általánosságban a 10-11., a fiúk esetében pedig kb. a 12-13. éltkorban következik be. A testmagasság növekedési csúcssebessége a fiúknál általában 7-12 cm/év, a lányoknál pedig 6-11 cm/év.

Fejkörfogat és mellkörfogat változása

Az érett újszülött fejkörfogata 34-35 cm, ennek mérete az első három hónapban havi 3 cm-t nő, majd féléves koráig havi 1 cm-t, egy éves koráig pedig 0,5 cm-t nő havonta.A fejkörfogatot a mellkörfogathoz viszonyítjuk.Az első 8-10 hónapban a mellkörfogat kisebb, mint a fejkörfogat. Újszülötteknél ez 32 cm, félévesen 42 cm, egyévesen pedig 46 cm.Fontos tudni, és tapasztalatom szerint a védőnők is el szokták mondani az aggódó anyukának, hogy mindig figyelembe kell venni az egyéni különbségeket. Nem lehet ugyanis a fejlődési ütemet egy sablonra húzva szemlélni. A fejlődés-növekedés mértékét és dinamizmusát minden gyermek esetében csak saját magához lehet viszonyítani. Ehhez pedig folyamatos ellenőrzés szükséges.Kapcsolódó cikkeink: