Gyerek

Ha “nagyra nő” a gyerek

Milyen objektív paraméterek segítségével mondhatjuk valamiről, hogy kóros, melyek lehetnek a háttérben meghúzódó okok, és ha van, akkor milyen teendőt igényel az elváltozás?
Ha "nagyra nő" a gyerek (Fotó: iStock)

Magasnövésről beszélünk, ha a testmagasság a kornak megfelelő 97-es percentilis értéknél nagyobb.

Családi magasnövés

Az átlagosnál jóval magasabb testmagasság a gyermek felmenői, rokonai között is megfigyelhető. A gyermek születési hossza is átlag feletti, és minden életkorban az átlagtól hasonló távolságban halad a növekedési görbéjük.

Iskoláskortól nagyon figyelni kell a magas gyermekek helyes testtartására, mert mind a hanyag tartásra, mind gerincferdülésre hajlamosabbak lehetnek.

Gyorsult érés miatti magas termet

A gyermek testmagassága átmenetileg jóval a kortársai felett van. A gyermek serdülőkori fejlődése a kortársakhoz képest hamarabb következik be, és a szülők gyermekkorukban hasonlóan korábban értek a kortársaikhoz képest. A testmagasságbeli nagyarányú eltérés a korosztály fejlődésének befejezéséhez közeledve, illetve annak végén kiegyenlítődik.

Agyalapi mirigy jóindulatú daganata

Gyors növekedési ütem mellett látászavar, látótérkiesések szerepelnek a tünetek között. Figyelemfelhívó jel lehet, hogy a gyermek túlzott fejmozdulatokkal kompenzálja a látóterének kiesését, nekimegy tárgyaknak.

Ok: Az agyalapi mirigy jóindulatú hormontermelő daganata, mely miatt magas növekedési hormonszint mérhető.

Műtéti kezelés, sugárkezelés, hormonális kezelés jöhet szóba ennek az igen ritka betegségnek a kezelésekor.

Magas növés a szexuális érés zavaraiban

A korai nemi érés, a női vagy férfi másodlagos nemi jellegek hangsúlyosságával járó betegségek, a nemi érés zavaraival járó egyes betegségek magas termettel társulhatnak. A pontos diagnózist a részletes hormonális kivizsgálás adja meg, kezelésük is ennek megfelelő.

Szerző: dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet