Kisgyerek

Mit érdemes tudnod a növekedési hormonról?

Az ember testmagasságát elsősorban a genetika határozza meg, ám vannak olyan esetek - például ha a gyermek alacsony növésű és bizonyos kritériumoknak megfelel-, amikor növekedési hormon adható a testmagasság fokozása érdekében.
2018. Január 22.

Természetes, hogy vannak alacsonyabb és magasabb felnőttek és gyermekek, ám ha valakinek a fia vagy lánya jóval alacsonyabb az átlagnál, érdemes orvoshoz fordulni, aki a percentilis táblázat alapján megállapítja, valóban alacsonyabb-e a kortársainál. Amennyiben nem éri el a korának való 3 percentilis értéket, úgy érdemes kivizsgáláson részt vennie.Ha bizonyítottan kis mennyiségben van jelen a gyermek szervezetében a növekedési hormon, úgy azt pótolni lehet, ám előtte fontos meggyőződni arról, hogy valóban a hormon hiánya áll az alacsony termet hátterében.

A következő esetekben adható a növekedési hormon pótlása a gyermeknek:

  • növekedési hormon hiánya/csökkent működése
  • Turner szindróma
  • Prader-Willi szindróma
  • SHOX gén mutációja
  • krónikus veseelégtelenség
  • ha a vártnál kisebb súllyal születettek gyermek alacsonynövése 4 éves kor felett sem rendeződik

A növekedési hormonok az agyalapi mirigyben termelődnek, ezért minden olyan zavar, ami érinti a hipophysist, az könnyen alacsony HGH hormon szinthez vezethet. Ez lehet sérülés, daganat, az agyalapi mirigyet érintő fertőzés, stb. Éppen ezért, ha az úgynevezett növekedési provokációs vizsgálatok igazolják az alacsony növekedési hormon szintet, a kezelés elkezdhető. Ugyanakkor fontos bizonyos állapotok kizárása.

Az alacsonynövést a HGH hormon hiányán kívül egyéb tényezők és betegségek okozhatják. Ilyen lehet például a lányoknál a Turner szindróma, egyéb genetikai rendellenességek (SHOX gén defektus), krónikus betegség (mint a vesebetegség), pajzsmirigy alulműködés, magzati korban kialakult zavar, rossz családi környezet, késői pubertás, felszívódási zavar. Amennyiben az alap betegség kezelhető és még idejében megfelelő terápiát kap a gyerek, úgy a növekedés normál üteművé válik.

Mivel a csontok csakis bizonyos ideig képesek nőni, ezért a hormonpótlás a növekedésben a növekedési zóna záródásáig tart. – Ezt kézröntgennel lehet meghatározni, és ha még nyitottak az említett zónák, csakis akkor alkalmazható a kezelés, ám ha bezárultak, akkor felnőttkorban csökkentett dózisban a kedvező anyagcserehatás miatt alkalmazható – mondja dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Kapcsolódó cikkeink: 

Túlaggódjuk a gyermek növekedési ütemét

Növekedési gondok gyermekkorban

Alacsony növés