Gyermekbetegségek

Lisztérzékenység tünetei és kezelése gyerekeknél

A lisztérzékenység (cöliákia) az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. Hogyan jelenik meg ez a gyerekeknél és mi a teendő?
2017. Május 02.

Mi a lisztérzékenység?

A lisztérzékenység (cöliákia) az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. Kiváltója a gabonafélékben (búza, rozs, zab és árpa) lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, amelyet az ember szokás szerint az étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység egyik formájában glutén fogyasztásának hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Azonban ma már gyakoribb a lisztérzékenység atípusos formája, amely bélrendszeri tünet nélkül van jelen. Mindkét esetben gluténmentes diétával lehetséges a kezelés, de gyógyítani egyelőre nem tudják. A diétát egész életen át kell tartani. A gluténérzékenységet sokáig a kisgyerekek betegségének tartották, mivel a tünetek főként a liszttartalmú ételek bevezetését követő időszakban jelentkeztek.

A lisztérzékenység tünetei

A cöliákia bármely életkorban kialakulhat, de eltérő tünetekkel jelentkezhet gyermek- és felnőttkorban. Korábban a gyarapodási zavar, gyakori, nagy tömegű, zsíros és bűzös székletürítés, puffadt has, hasfájás, vékony végtagok, fáradtság voltak a betegség jellemző első tünetei, ezek azonban a betegség hosszabb fennállása után jelentkeztek, manapság ritkán találkozunk velük. A lisztérzékenység vagy cöliákia az arra genetikailag hajlamos egyénnél kialakuló, egész szervezetet érintő autoimmun betegség. Tehát nemcsak a bélrendszer, hanem más szervek (például az idegrendszer, a bőr, a csontrendszer) is érintettek a betegségben, ennek megfelelően a korai tünetek egy része nem is a bélrendszerben jelentkezik.

Az esetek nagy részében bélrendszeri tünet nélkül lehet jelen, gyakori, hogy óvodai szűrésen vagy más családtag megbetegedése kapcsán derül csak fény a gyermek betegségére. Ismert azonban néhány tünet, amely az átlagosnál gyakrabban jelentkezik gluténérzékenyeknél, ilyen a gyarapodási zavar, a székrekedés, a magatartási zavar, a bőrjelenségek, a fogzománc-károsodás, az ízületi panaszok, az alacsony növés, az emelkedett májenzimek, a visszatérő hólyagok, az afták rendszeres megjelenése a szájban. A felsoroltak olyan jelek, amelynek kapcsán mindenképpen érdemes komolyabb kivizsgálást elindítani.

A lisztérzékenység diagnózisa, kezelése

A betegség igazolása előtt nem szabad gluténmentes diétát kezdeni, mivel a diéta hatására a vérben kimutatható elváltozások megszűnnek, így meghiúsulhat a betegség kimutatása.

A lisztérzékenység gyakran tünetek nélkül jelentkezik

A lisztérzékenység igazolására számos vizsgálat áll rendelkezésre. A legegyszerűbb a patikai gyorsteszt, amely megbízható a legtöbb esetben, azonban olyan gyermekeknél, akiknél az egyik immunanyag termelődése hiányos, a teszt nem ad megbízható eredményt. Mindezek miatt inkább a laboratóriumi vérvizsgálatot javasolják a szakemberek. A laboratóriumi vizsgálatok mellett az endoszkópos boholymintavétel, valamint a genetikai vizsgálat is segíti a diagnosztikát, ezen vizsgálatok szükségességének mérlegelését érdemes a diagnosztikában jártas szakorvosra bíznod.

A betegség kezelése csak a gluténmentes diéta szigorú betartásával lehetséges. Az étrendből el kell hagynod minden olyan ételt, amely búzát, árpát, zabot vagy rozst tartalmaz. Búzaliszt helyett rizs-, kukorica-, sárgaborsó- és szójaliszt, illetve burgonya- és kukoricakeményítő használható. A garantáltan gluténmentes élelmiszerek csomagolásán szöveggel vagy grafikusan jelölik a gluténmentességet.

A diéta első heteiben kedvező a banánt, almát, aludttejet, túrót, főzelékeket és sovány húst tartalmazó diéta. Kezdetben a természetes cukrokkal is csínján kell bánnod. A diéta bevezetése után már két héttel gyors javulás következik be, a székletürítés ritkul, mennyisége normálisra csökken, az étvágy visszatér. Gyermeked testileg, hangulatilag jobban érzi magát, a fogyás megáll, a testsúly helyreáll. A bélbolyhok regenerálódása azért ennél lassúbb, legalább három hónap kell a szöveti kép javulásához. A regenerálódáshoz szükséges idő attól függ, mennyire volt súlyos állapotban a bélnyálkahártya. Idővel a nyálkahártya felszívóképessége is javul, a teljes regeneráció fél-egy év alatt történik meg.

A lisztérzékenység kezelésének másik eleme, főként a diéta kezdetén, amikor a felszívódás még nem tökéletes, a tápanyag-hiány tüneteinek enyhítése vitamin- és nyomelem-készítményekkel.

A lisztérzékenység megelőzése

A jelenlegi kutatások szerint a lisztérzékenység nem előzhető meg, a glutén bevezetésétől függetlenül kialakul a betegség, nincs előnye a korábban alkalmazott módszernek, amikor négy és hét hónapos kor között adtak kis mennyiségű glutént a babának.

Számos allergia-megelőzésre vonatkozó vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a táplálékok bevezetésének késleltetése nemhogy megelőző hatású, hanem éppen növelheti a táplálékallergia kialakulását.

Hasznos információk a lisztérzékenység kapcsán

Ha diagnosztizálták a betegséget, fontos olyan dietetikust találnod, aki otthon van a lisztérzékenység diétájában. Ebben a Dietetikusok Országos Szövetsége tud segíteni. Érdemes olyan dietetikussal fölvenned a kapcsolatot, akivel időről időre megbeszélheted a helyes étkezést, mivel az élelmiszerpiac folyamatosan változik, de olykor maga a beteg gyermek is.

Fontos tudnod, hogy a diéta többletköltséget jelent az egész család számára, egyrészt a diétás alapanyagok ára, másrészt a költséges hozzájutás miatt. A gluténmentes élelmiszerek rendszerint speciális élelmiszerboltokban szerezhetők be, az útiköltséggel is számolni kell, ha lakóhelyeden nincs ilyen üzlet. Ezért az érintetteknek a lisztérzékenyek érdekvédelmi betegszervezetei adhatnak segítséget és tájékoztatást a különböző törvényileg garantált támogatásokról, többek között az emelt összegű (100%) családi pótlék igényléséről. Itt nézz körül!

A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.

A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Major János gyermek-gasztroenterológusnak.

További cikkek a témában: