Baba

Így nyugtasd meg az álmában síró babát!

Sok újdonsült szülő aggódhat, amikor a kisbabája álmában felsír. Talán valami baja van? Hogyan lehet megnyugtatni?
2019. Március 31.
Ha sír álmában a baba

Szerencsére, a legtöbb kisbabánál az alvás közbeni sírás semmilyen problémát nem jelez, nem kell miatta aggódni (főleg, ha semmilyen más tünet nem kíséri). A legapróbbaknál ez a normális fejlődés része lehet, hiszen még ők maguk sem szoktak hozzá az alváshoz. Később már annak a jele is lehet, hogy rosszat álmodik a baba vagy tipegő, ám ilyenkor a síráshoz, nyüszögéshez forgolódás, nyugtalanság is társulhat.

Hogyan nyugtasd meg az álmában síró babát?

Mindenképpen érdemes megfigyelni a kisbaba alvási ritmusát, szokásait: vannak olyan babák, akik nagyjából akkor nyüszögnek, sírdogálnak egy kicsit, mielőtt elalszanak, vagy közvetlenül azelőtt, hogy felébrednének.

Nagyon gyakori, hogy a baba felsír álmában, ám gyorsan meg is nyugszik, vissza is alszik. Ilyenkor előfordulhat, hogy éppen arra ébred fel, hogy felveszed. Jobb, ha először inkább csak halk csitítgatással, simogatással, érintéssel próbálod megnyugtatni. Ez abban is segíthet, hogy más alvási szakaszba kerüljön.

A szoptatás, cumizás sok babát megnyugtat, segíthet nekik visszaaludni. Persze, az is előfordulhat, hogy ez az inger éppen élénkítő hatással van rá…

Természetesen, a betegségek, a fogzás, illetve az ezekkel kapcsolatos fájdalom miatt is sírhat éjjel a baba, ám ilyenkor nem álmában sír, hanem fel is ébred. A fájdalomcsillapításra szerencsére sok módszer áll a rendelkezésünkre, érdemes ezekről egyeztetni a gyermekorvossal.

A nagyobbacskáknál, aki esetleg egy rossz álom miatt sírnak, vagy amiatt riadnak fel, egy megnyugtató rituálé segíthet újra elaludni. Egy kicsit beszélgethetünk is velük, megerősíthetjük őket, hogy az álmukban “látottak” nem valóságosak.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: