Terhesség

Szoptatós párna-körkép: árak, funkciók, használhatóság

Szoptatós párna: ismét valami olyasmi, aminek a létezéséről általában fogalma sincs az embernek addig, amíg várandós nem lesz. Olyankor azonban érdemes beszerezni. De milyet?
2021. Május 11.

A nők egykor egyszerűen tartották a karjukban a babát, és szoptatták, hát mit kell ezt túlbonyolítani – gondolhatnánk. Nos, lehet, hogy valamikor ez így volt, de miért ne haladhatnánk a korral, ha olyan jó fejlesztések is rendelkezésre állnak, mint a szoptatós párna? Ha csak a fő funkciójukat nézzük, már akkor is nélkülözhetetlenek- főként a baba első fél évében. Ekkor ugyanis még olyan pici, hogy szinte elvész a kezünkben, és ha leülve a karunkban tartjuk, egyszerűen nincs elég magasan ahhoz, hogy kényelmesen elérje a mellet. Ezen kívül még kis törékenyke, nyeklik-nyaklik, félve fogjuk meg… és hát a kezünket is jó lenne megtámasztani valamivel. Nos, mindezekre jó válasz a szoptatós párna. És hogy még mennyi mindenre, az csak akkor derül ki, ha végignézzük, milyen sokféle típus kapható ma már. Például:

Teljes testes

Ár: 9-15 ezer Ft

Méret: kb. 130×70 cm

Ez az a fajta párna, amit inkább matracnak mondanánk. Két ága van, ami – ha lefekszünk – egyszerűen minden ponton megtámaszt: a fejünket, a karunkat, a derekunkat, a lábunkat és persze a hasunkat. Ebből is látszik, hogy nem pusztán a szoptatásra találták ki: már a várandósságnál kényelmes fekvést ad, sőt, nem csak kismamáknak ajánlják, de például derékfájósoknak vagy egyedül alvóknak. Megkönnyíti az alvást, a pihenést, de jó segédeszköz lehet olvasáshoz, tévénézéshez is. Babaváráskor a hason fekvést elfelejthetjük, és ahhoz, hogy hosszú távon is bírjuk az oldalfekvést vagy a féloldalas háton fekvést, nem árt egy támaszték. Persze az igazi szerepét a baba érkeztével nyeri el, innentől többféle pozícióban könnyíti meg a szoptatást. Tisztítása egyszerű: nemcsak a külső huzatot, de a töltőanyagot is moshatjuk a jobb termékeknél.

Hurka

Ár: 5-10 ezer Ft

Méret: kb. 160×30 cm

Ez kapható a legtöbb márkában, és talán a legelterjedtebb. Egy hosszú, hajlékony tömött és vastag hurkaszerűség két végén zsinórokkal, amit könnyedén rögzíthetünk a derekunk körül, a babát ráhelyezzük, aki így finom puhaságban ringatózik, ugyanakkor kellően megtámasztva ehet épp megfelelő magasságban. A “hurka” végei a karunknak is jó támasztékot adnak. Ha nem kötjük meg hátul, más formációban is használhatjuk, megtámasztva a hátunkat vagy a nyakunkat – persze ekkor nem szoptatáshoz, hanem mondjuk pihenéshez használva. Akár teljesen ki is nyújthatjuk, és fekve a lábunk közé vehetjük.

E típus előnye, hogy nem foglal nagy helyet, mégis univerzális, az ára pedig középutas. Szintén mosható, sőt, a jobb típusok töltete csökkenthető vagy növelhető, így a méretet is tudjuk változtatni. Keressük azokat a termékeket, amik öko-minősítéssel bírnak, vagyis semmilyen vegyszert, festéket nem használtak hozzájuk, és lehetőleg 100%-ban pamutból készültek.

Kifli

Ár: 5-8 ezer Ft

Méret: kb. 50×60 cm

Két nagy előnye van: az ára és a mérete. Ez az egyik olyan párna, amit utazásra is magaddal tudsz vinni, sőt, még fejtámaszként is használhatod a kocsiban. 3 az 1-ben típusnak is mondják emiatt. Hogy mi a harmadik funkció? Itt is a kismama-párna, hiszen terhesség alatt alátámasztja a gerincet és a derekat. Szoptatáskor kíméli az alkart, a hátat és csökkenti az izmok feszülését. Keressük azokat, amelyek mind a borításban, mind a bélésben antiallergén anyagokat használnak!

Karúszó

Ár: 3-6 ezer Ft

Méret: kb. 15×25 cm

Ez már nem kimondottan párna, inkább afféle puha segédeszköz, de annak nagyon praktikus. Még a pelenkázótáskába is befér. Ha éhes a baba, csak felhúzod az alkarodra, és máris kész neki a kellemes, stabil “kiságy”. Legalább erre mindenképp érdemes beruházni, mert egész más érzés így szoptatni, és hát az első időszakban valószínűleg igen gyakori tevékenységünk lesz ez, nem mindegy tehát, milyen kényelemben tesszük. Mint az összes többi típus, ez is többféle mintával kapható, és többségük olyan anyagból készül, ami jól levegőzik, nem izzad benne a baba. Az egyik forgalmazó azt ajánlja, egyenesen kettőt vegyünk belőle, az egyiket kölcsönadhatjuk a vendégeknek, amikor szeretnék a karjukban venni a babát. Higiénikusabb, kényelmesebb így.

Könyv

Ár: 12-15 ezer Ft

Méret: kb. 25×35 cm

A cukiságfaktorban biztos, hogy ez a darab a nyerő: olyan, mintha egy óriáskönyvet lapozgatnánk, csak az egész finom textilből van. A ##8222##lapok” összeköthetők, így könnyebben szállítható, de a kialakítás lényege az, hogy a baba pozícióját változtatni tudod aszerint, hogy hogyan hajtogatod a lamellákat. Emellett természetesen segít a megfelelő testhelyzet kialakításában és megtartásában. Általában poliészterből készül a külső és a belső rész is, és persze mosógépben is mosható.

Csónak

Ár: 18-20 ezer Ft

Méret: kb. 60×30 cm

10 in 1 jelszóval reklámozzák, és ez igaz is, hiszen nem kevés funkciónak felel meg ez az alkalmatosság: szoptatós/etetőpárna, ülés, hát-témaszték, párna hason fekvéshez, autósülés-betét, támasztópárna üléshez, etetőszék-betét, babakocsi-betét, támaszték sport-kocsiba, nyakpárna: vagyis anyát és babát is szolgálja. Két oldala szimmetrikus, kialakítása még a laposfej-szindrómát is megakadályozza. Mint írják, 50%-kal csökkenti a csecsemő fejére nehezedő nyomást és 80%-kal növeli az alátámasztást hanyatt fekvés közben.

Tálca

Számomra ez vált be, de nem is írok róla sokat, mert sajnos nem látom itthoni forgalmazásban. Leginkább a hurka típushoz hasonlít azzal a különbséggel, hogy nem kör, hanem négyzet a keresztmetszete, vagyis oldalai nem lekerekítettek, hanem szögletesek, körülbelül úgy, mintha egy tálcát helyeznél fel körben a derekadra. Elsőre kényelmetlenebbnek hangzik, viszont nekem sokkal jobban tartotta a babát, és ami tetszett, hogy mivel töltött, hanem egy darab szivacsból vágták ki, nem süpped, a baba nem tud becsúszni a testem és a párna közé, illetve a feje “nem merül el” benne úgy, hogy ne kapjon levegőt. A mi példányunk már elég rozoga, de talán egy babát még kibír… most nézem, az is lehet, hogy ezt valaki házilag gyártotta… nem rossz ötlet!