Baba

Itt a legnépszerűbb az országban a szoptatás

A KSH adataiból kiderül, hogy az első életévüket betöltő kisgyermekek döntő hányada életük első hat hónapjában kapott anyatejet. De mekkora a kizárólag anyatejjel táplált gyerekek aránya és vajon melyik régióban a legelterjedtebb a szoptatás?
2021. Április 28.
Itt a legnépszerűbb az országban a szoptatás (fotó: Getty Images)

A WHO ajánlása szerint az élet első hat hónapjában a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt, majd a fokozatosan bevezetett szilárd táplálék mellett a szoptatás folytatása javasolt minimum egy éves korig vagy azon túl.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint azok a gyerekek, akik 2019-ben töltötték be az első életévüket, 96 százalékban kaptak anyatejet életük első hat hónapjában.Az anyatej fehérjékből, laktóz formájában szénhidrátból, zsírokból, vitaminokból, és ásványi anyagokból áll. Az anyatej a lehető legtökéletesebb a baba számára, mert tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyekre az első hat hónapban szüksége van. A tej összetétele minden anyánál más, a baba igényeihez alkalmazkodik.

Az anyatejet egyáltalán nem kapott babák aránya 4,1 százalék. Azoknak a babáknak az aránya, akiket többnyire szoptattak, de mellette tápszert, tejpépet, gyümölcspépet vagy főzeléket is kaptak életük első 6 hónapjában 54,4 százalék. Az első hat hónapban kizárólagosan szoptatott babák aránya 36,3 százalék. A többnyire szoptatott, de folyadék kiegészítést is kapottak aránya 5,1 százalékot tett ki.

Ha megnézzük, hogy az ország melyik részén, részein a legelterjedtebb a szoptatás, akkor Budapest és környéke, valamint a Dunántúl vezet.

A KSH adataiból az is kiolvasható az elmúlt 20 év szoptatási tendenciáiról, hogy 2010-ben volt a hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapott babák aránya a legmagasabb, 2019-re kicsit ugyan, de csökkent az arányuk.

A WHO adatai szerint világviszonylatban a 6 hónap alatti gyermekek 41%-a kap kizárólag anyatejet.

(Cikk forrása: ksh.hu)