Baba

A szoptatás hosszú távú hatásai

Tudtad, hogy a felnőttkori túlsúly kockázata a szoptatás tartamának minden további hónappal való megnyúlása által 4 százalékkal csökkenthető? És ez csak az egyik előny a sokból.
2015. Szeptember 30.

Miért olyan csodálatos az anyatej és a szoptatás?

  • Az emberi anyatejben található bioaktív anyagok, immunanyagok védelmet nyújtanak, elősegítik az immunrendszer fejlődését, megkönnyítik az immuntolerancia és a megfelelő gyulladásos válasz kialakulását.
  • A szoptatás jelentősen csökkenti a hasmenéses vagy alsó légúti fertőzések miatti kórházi felvétel kockázatát, de a hatás fokozatosan csökken a szoptatás abbahagyása után.
  • Bizonyos szakmai állásfoglalás szerint a felnőttkorban bekövetkező túlsúlyosság kockázata a csecsemőkorban kapott szoptatás tartamának minden további hónappal való megnyúlásával 4-4%-kal csökkenthető. Azonban óvatos értelmezésre van szükség ebben az esetben is, a figyelembe nem vett, az eredményt befolyásoló zavaró körülmények fennállásának lehetősége miatt.

Az élet első 1000 napjának, tehát a terhességtől a szoptatáson át egészen a gyermek első két életévéig tartó körülmények hosszú távon lehetnek hatással a csecsemők későbbi egészséges növekedésére és a kora gyermekkori fejlődésre, sőt a felnőttkori egészségi állapotra is!

A szoptatás hosszú távú hatásai

Szoptasd a babád, amíg tudod!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Táplálkozási Akadémia