Család

Anya dolgozik, apa gyeden van – Miért olyan nagy szám ez?

Ma még azért nagy szám, mert ritkaság, pedig igazából nagy szám lehetne, ha a családok jól kiaknáznák a lehetőségeiket.
2022. Szeptember 28.
apa gyeden
Apa gyeden Fotó: Getty Images

Ma a megadott feltételek mellett az apa is igénybe veheti valamennyi anyának járó juttatást a gyermeknevelés terén. Ezek közül leginkább a gyed jön szóba, mert anyagi szempontból ez előnyös lehet a családnak. Alig akad példa arra, hogy az anya röviddel a szülés után visszatér a munkába, arra már inkább, hogy az apa a munkája mellett veszi igénybe a gyedet, és tulajdonképpen az anya van otthon a picivel.

A számos változat közül a gyed megosztott igénybe vétele több területen is előnyös lehet a család minden tagja számára, ha az anya és apa jól átgondolva dönt mellette, és tudatosan felkészül erre az időszakra. Egy édesanya és egy édesapa meséli el, hogyan élték meg ezt a helyzetet. Példájuk segít meglátni, milyen szempontokat kell figyelembe venni, mit élnek át, milyen előnyökkel jár, és mit kell bevállalni, ha apa megy gyedre. Érdemes így is ránézni a gyerekvállalás kérdésére.

Mérlegelés és felkészülés

Brigitta harmadik gyerekét várja, az előző kettővel egy-egy évet volt otthon, majd a férje váltotta le őt egy-egy évre. Most harmadszorra is így tervezik, mert náluk nagyon bevált, hogy ilyen módon osztották meg a gyerekvállalás terheit és örömeit.

 „Tudatosan erre készültünk már akkor, amikor még nem is volt gyerekünk. Férjem úgy tervezte, hogy ő aktívan részt fog venni a gyerek körüli teendőkben, és az ismeretségi körünkben láttuk ezt a mintát egy lépéssel előbbre járó házaspárnál. Ezen kívül az anyagi szempontokat átgondolva és a munkánkat is figyelembe véve kedvezőnek tűnt, különösen, hogy több gyerekre készültünk. Férjem a közigazgatásban dolgozva kevesebbet keresett, mint én egy kisvállalkozásnál, mindketten szerettük a munkánkat, hosszú távon egyikünk sem szeretett volna lemondani róla, anyagi szempontból pedig öngól lett volna, ha én esem ki a munkából kb. hat évre. Tehát már az első gyerek várásakor jött velem Zoli minden felkészítő tanfolyamra, hogy ugyanúgy képben legyen, mint én, és mindketten megmondtuk a munkahelyünkön, milyen változás várható egy év múlva. Örültek, hogy majd csak egy évig kell nélkülözniük engem, Zoli munkahelyén pedig nem vették komolyan a bejelentést.”

András háromgyerekes apa, az első két gyerekkel volt gyeden hat, illetve kilenc hónapot. A fiúkat nyolc, illetve tizenöt hónapos korukban „vette át”. A két esetben egészen más ok állt a háttérben, de utólag is úgy ítéli meg, mindkét helyzetben jó döntés volt ez a rugalmas megoldás.

„Feleségem vezető pozícióban dolgozott, olyan területen, ahol ott kell lenni és folyamatosan építeni az előbbre jutást. Jobban is keresett nálam, ezért amikor a kisfiunk már csak reggel-este szopott, visszament dolgozni. Nem élt bennem olyan elképzelés, hogy a férfinak kell többet keresnie, ő a családfenntartó, nem maradhat otthon. Sőt, úgy gondolom, teret kell engedni mindkét félnek, hogy érvényesüljön.”

Apa babaúszáson, ringatón és játszótéren

Tudjuk, a szoptatáson kívül mindent el tud végezni az apa is, de hogy tényleg, azt Brigittáék teljesen természetesnek gondolták, és működött is. Persze vannak preferenciák.

„Az első évben, amikor én voltam otthon a kisbabánkkal, a babaúszás vezetője szólt, hogy jöjjön inkább apa, mert az a tapasztalata, vele jobban működik a dolog. A babaúszás csoportba valóban alig egy-két anyuka járt, míg a ringatón és a játszótéren fordított helyzet fogadta a férjemet, és időbe tellett, míg feloldódtak vele szemben az anyukák, jó darabig kirekesztve érezte magát. Mivel a második gyerekünknél ugyanígy váltottuk egymást az első év után, mindketten nagy gyakorlatra tettünk szert, mindketten mindent el tudunk végezni, rugalmasan alkalmazkodunk az adott helyzetekhez, a gyerekek egyformán kötődnek hozzánk. Ettől függetlenül adódnak időszakok, amikor valamelyikünkre tapadnak.”

András sem tartja lehetetlen kihívásnak a házimunkát, pelenkázást, altatást, és az egész napos egyedüllétet is ugyanúgy élte meg, mint a nők. Na de a félnapos játszóterezés az anyukák között?

„Munka után akkor is részt vettem minden házimunkában és a gyerek körüli teendőkben, amikor nem voltam gyeden, tehát nem ismeretlen terepen kezdtem. Meg lehet tanulni a pelenkázást, és én türelmes is vagyok, nem volt gond az altatással sem. Mentálisan rosszul érintett, hogy egész nap nincs felnőtt mellettem, hónapokon keresztül egy kisbabával, kisgyerekkel vagyok egyedül, érzelmileg ugyanakkor nagyon megérintett a vele való hosszú együttlét, hiszen ebben az időszakban kezdett el járni, beszélni. A játszótéren nem éreztem jól magam az anyukák között, kínos volt, amikor a gyerek mellett a homokozó szélén olyan beszélgetéseket kellett hallanom, amiket nem az én fülemnek szántak.”

A munkahelyen is átéli apa a nők helyzetét

Megfagyott a levegő, amikor kiderült Zoli munkahelyén, hogy nem viccelt a gyeddel kapcsolatban, és valóban hiányozni fog egy évig. Hogy képzeli ezt, hiszen ő férfi, rá építettek, éppen azért vették fel őt, mert ő majd nem megy el szülni, ő a biztos munkaerő… Férfiként azt is tudomásul kellett vennie, hogy erre az időre parkolópályára kerül a karrier, örülhetett, hogy ugyanoda visszavették, és hallgatnia kellett a morgolódást emiatt. Majd ugyanezt a második és most a harmadik gyerek esetében ismételten ugyanúgy…

András egy multinacionális cégtől ment gyedre, mindkét esetben támogatást tapasztalt, díjazták a haladó szemléletű döntését, és akkor sem érzett semmilyen hátrányt, amikor visszament dolgozni.

Kinek miért jó?

Az anyagiak mellett Brigittáék olyan területen is megtapasztalták a gyereknevelés ilyen jellegű megosztásának előnyeit, amire nem is gondolnánk.

„Azt az időt, amikor a szoptatás miatt nélkülözhetetlen voltam, otthon tudtam tölteni, de több gyerek mellett sem estem ki a munkából annyira, hogy a visszacsatlakozás nehézséget jelentett volna. Egy-egy évet jól esett otthon lenni, de nem szakadtam el a munkámtól. Azáltal, hogy közben a férjem is eltöltött egy-egy évet otthon, nem alakult ki nagy különbség köztünk a munkánkban való előrehaladás terén. Ugyanúgy átélhette itthon a „gyerekezést”, megtapasztalta, milyen otthagyni a munkahelyet, majd visszamenni. Ez a demokratikus megosztás nagyon jót tesz a párkapcsolatunknak. A bölcsődébe az apukás év után mentek a gyerekek, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, hogy milyen nyitottak, bátrak, közlékenyek. Szerintem a férjekről is óriási stresszt vesz le az, hogy nem ők a kizárólagos családfenntartók, felüdülést jelent nekik, ha kikerülnek egy időre a mókuskerékből, ez megelőzi a kiégést, érzelmileg feltölti őket. Ők is részesülhetnek azokban a boldogságmorzsákban, amiket az anyák élnek át a gyerekkel otthon, és ez egész életükre ugyanúgy kincsként marad meg. És a munkahelyre visszatérve ugyanúgy ütőképesebb, gyorsabb, összefogottabb munkaerőként térnek vissza, mint egy nő a gyerekkel otthon töltött időszak után.” 

András is több területen tudja összefoglalni a gyeden töltött idő hozadékát: „Nagyon sokat jelent az apa-gyerek kapcsolatban hosszú távon is, ragaszkodóak a fiúk, szoros a kapcsolat köztünk, közel vagyunk egymáshoz. A tekintély persze itt csorbát szenved, de ezt egyáltalán nem bánom. Jó érzéssel tölt el, hogy a feleségem előre tudott lépni, haladni tudott a pályáján, és ez nem sikerülhetett volna, ha én nem vállalom a gyedet. A saját pályámon meg úgy tekintek ezekre a hónapokra, mint egy hosszabb szabadságra, illetve egy újabb szakasz felkészülési idejére.”

Nyitókép: Getty Images