Kisgyerek

Ekkor jár végkielégítés, ha gyedről, gyesről visszatérve nem foglalkoztatnak tovább

Mi történik akkor, ha gyedről vagy gyesről visszatérve a munkáltató már nem tudja foglalkoztatni a szülőt? Jár-e neki ilyenkor végkielégítés?
2023. Október 16.
irodában rossz híreket olvas
Kép: Getty Images

Tegyük fel, hogy egy szülő otthon volt néhány évig, majd visszatérne dolgozni, de a munkáltató már nem tudja alkalmazni. Mi történik ilyen esetben a szabadságnapjaival, valamint jár-e neki végkielégítés.

A munka törvénykönyve az alábbiak szerint rendelkezik: a végkielégítésre való jogosultság szempontjából nem kell figyelembe venni azt az egybefüggően legalább harminc napot meghaladó tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg, kivéve:

a szülési szabadság, a szülői szabadság és a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság,

a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság három hónapot meg nem haladó tartamát.

A csed és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság azaz a gyed, majd a gyes tartamát be kell számítani a végkielégítésre jogosító időtartamba – igazít el az Adózóna.hu cikkében Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd.