Kisgyerek

Egyszerűsödik az ügyintézés a GYES-nél

Változik az ügyintézés a családtámogatásoknál, egyszerűbb adminisztrációt ígér az új törvény.
2023. Június 26.
baba
Kép: Getty Images

A Parlament június elején fogadta el a családok ügyintézésének egyszerűsítésével összefüggő törvényt, amelynek célja, hogy csökkenjenek az adminisztratív terhek, a családok könnyebben és gyorsabban jussanak hozzá a támogatásokhoz – írja az adó.hu.

Így változik a GYES ügyintézése

Eddig kérelem kellett az eljárás megkezdéséhez, mostantól a GYES megállapítása hivatalból fog történni azon szülő esetében, aki

  • gyermeke után GYED-re volt jogosult

és

  • a gyermekgondozási díjra való jogosultság a gyermek második (ikergyermekek esetén a harmadik) életévének betöltésével szűnt meg.

Módosul a családi pótlék 50-50 százalékos megosztásáról szóló szabályozás azért, hogy a különélő szülők egyike is benyújthassa a megosztás iránti kérelmet. Így a vér szerinti apa is jogosulttá válhat az anyasági támogatásra, ha az anya elhunyt az igénylés előtt, és az apa gondoskodik a gyermekről.

Továbbá a Magyar Államkincstárnál bevezetett fejlesztés lehetővé teszi, hogy ügyfélkapus tárhelyre küldjék az eljárás során keletkező hivatalos iratokat akkor is, ha az eredeti kérelem papíralapú volt, de csak akkor, ha az ügyfél rendelkezik ilyen elérhetőséggel, és nem zárta ki a kapcsolattartás ezen formáját.

A törvény módosítja a fiatalok életkezdési támogatásával kapcsolatos adatszolgáltatást, valamint a tanulói jogviszony igazolását, ennek részletei az ado.hu-n olvashatók.