Kisgyerek

Visszatérés a munkába: legfontosabb tudnivalók

Mint minden GYED-en, GYES-en lévő anyukánál előbb-utóbb nálad is eljön a pillanat, amikor vissza kell menned dolgozni. Mielőtt végleges elhatározásra jutnál, érdemes számba venni a jogokat, lehetőségeket.
2015. Február 12.

A tudnivalók összeállításához Kovács Andrásnét, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének munkajogi szakértőjét hívtuk segítségül.

Rendkívüli munkavégzés, éjszakai munka nem rendelhető el

A gyermek hároméves koráig a munkáltató csak a munkavállaló hozzájárulásával alkalmazhat egyenlőtlen munkaidő-beosztást, a heti pihenőnap sem osztható be egyenlőtlenül. Tehát a két pihenőnapot egyszerre kell kiadni, lehetőleg a vasárnaphoz kapcsolódóan.

Kisgyermekes anyáknak több betegszabadság jár

Elvileg évi 15 munkanap jár, de a beteg gyermek ápolására a gyermek korától függően táppénzt kaphat a szülő, 1 és 6 éves kor között évi 84 napos, 6 és 12 éves kor között évi 14 napos időtartamban. Azt is tudni kell, hogy a 30 napot meghaladó keresőképtelenség a munkavállaló saját éves szabadságnapjait csökkenti.

Az apáknak is jár némi kedvezmény

Az apának a gyermek születésekor további 5 nap szabadság jár (ikrek esetén 7 nap), és jogosult a gyermek(ek) után járó pótszabadságra, akárcsak az anya.

Szoptatásra jár munkaidő-kedvezmény

A szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy órára, a kilencedik hónap végéig pedig naponta egy órára mentesül az anya a munkavégzés kötelezettsége alól. Ikergyermekek esetén az időkedvezmény ennek a duplája.

A munkaidő a felére csökkenthető

A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig a napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre köteles módosítani a munkaszerződést. Ezt mondja ki a törvény, de ha nincs hely, akkor gyakorlatilag nincs foglalkoztatás sem rész-, sem teljes munkaidőre.

A gyerek hároméves kora után nincs könnyítés

Pontosan úgy bánnak a kisgyermekes anyákkal, mint a többi dolgozóval. Nem jelent igazi könnyítést a munkavégzésben a rugalmasabb munkaidő-beosztás, ugyanis az adott vezető jóindulatán múlik minden kedvezmény, amit a mama kér és kap. Ha a gyermek hároméves kora előtt megy vissza dolgozni, és vissza is veszik, igyekeznek persze betartani a rá vonatkozó törvényeket.- Sajnos nem túl kedvező a munkáltatók hozzáállása a kismamákhoz. Azt tapasztalom, hogy ki is használják a törvény adta lehetőségeket, így gyakorlatilag elég kijelenteni, hogy nincs betöltetlen állás a kismama munkakörében, és akár el is bocsátható. A munka törvénykönyvének korábban hatályos változata ezt a gyermek hároméves koráig nem engedte meg. Ennek ellenére a kereskedelemben még nem fordult elő, hogy egy anyát jogellenesen bocsátottak volna el a gyermeke hároméves kora előtt– tudtuk meg dr. Kovács Andrásnétól, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének jogászától.

– Más kérdés, hogy gyakran ráveszik a kismamákat, hogy fogadjanak el közös megegyezést a munkaviszony megszüntetésére, ilyenkor kicsit több pénzt ajánl a munkáltató, mint ami a felmondás esetén járna. A kismamák elfogadják, aztán álláskeresők lesznek. Az a tapasztalat, hogy ha a gyermek hároméves kora előtt szeretne dolgozni a mama, de a munkáltató nem akarja vagy nem tudja fogadni, inkább marad fizetés nélküli szabadságon, hogy ne szüntessék meg a munkaviszonyát – mondja a szakember.

Nálunk már előfordult olyan, hogy egy Spar-dolgozó tagunk az Auchannál dolgozott a gyes alatt, mert a Spar nem foglalkoztatta.

Gyed extra infók

  • 2014. január 1. után, ha újabb gyermek születik a családba, akkor az idősebb testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondania róla, mint korábban.
  • A szülő 2014. január 1-jétől a gyermek 1 éves kora után, a gyermekgondozási díj folyósítása mellett (a gyes folyósítása mellett is) korlátlan időtartamban végezhet munkát. A rendelkezés a 2014. január 1. előtt született gyermekek szüleire is vonatkozik.
  • A 2013. 12. 31. után született ikrek szülei részére a gyed folyósításának időtartama a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam utáni naptól, a gyedre való jogosultság lejártát követően további 1 évvel meghosszabbodik.
  • 2014. január 1-jétől a felsőoktatási intézmény hallgatói is jogosultak a gyermekgondozási díjra. Nekik járhat az úgynevezett „diplomás gyed”.

További tájékoztatást nyújtanak a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél az ügyfélszolgálatok, a Kormányablakok, továbbá azon munkáltatóknál, ahol kifizetőhely működik, a kifizetőhelyi ügyintézők. Fontos, hogy a gyedet nem folyósítják újra automatikusan, a gyed továbbfolyósítást kérni kell!

Forrás: Kismama magazin