Pénztárca

Így kell megállapítani a GYED összegét, ha apa venné igénybe

Az édesanyán kívül az apa is elmehet GYED-re. Hogy kell megállapítani a jogosultságot és az összeget?
2023. Szeptember 24.
Apa mosogat babával
Kép: Getty Images

Az anyán kívül akár az apa is igénybe veheti a GYED-et. Az anyák esetében a GYED megkezdése általában egybeesik a fizetés nélküli szabadsággal. Az apák esetében is minden lehetőség meglenne erre, de általában anyagi okok miatt a legtöbbször az apa csak a GYED-et veszi igénybe, a gyerekkel azonban továbbra is az anya marad otthon. Mivel a GYED mellett korlátlanul lehet dolgozni, így ennek jogilag nincsen akadálya.

Az Adózóna cikkében azt mutatja be, hogyan állapítják meg az apa jogosultságát és a GYED összegét.

Gyermekgondozási díjra jogosult a gyermeket saját háztartásában nevelő:

  • biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt;
  • csecsemőgondozási díjra jogosult szülő, akinek a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultság időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett, és a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt.

A portál azt írja, hogy a GYED a CSED-et követően, a 169. naptól jár, így sokan azt gondolják, hogy még ez az idő is beleszámít a jogosultsági időbe. Ez azonban tévedés. Mindegy, hogy az igénylő az apa vagy az anya, a 365 napot a gyermek születését megelőző 2 éven belül kell keresni.

Egy példát is hoz a portál. A gyermek 2023. január 10-én született, az anya nem jogosult CSED-re, GYES-t kapott a gyermek születésétől. A GYED-et az apa szeretné igénybe venni a 169. naptól. Az apának 2022. február 1-jétől munkaviszonya van, amely jelenleg is tart, azonban előtte nem volt biztosítási jogviszonya. Bár a GYED megkezdésének időpontjában már meglenne a 365 napos biztosítotti ideje az apának, a gyermek születése előtti 2 évből ez nincs meg, így nem lesz jogosult GYED-re.

Ugyanezen a példát nézzük, ugyanezen adatokkal, azonban itt az apa álláskeresési járadékban részesült 2021. december 10-e és 2022. január 31-e között. Mivel ez is biztosítási jogviszonynak számít, valamint benne van a releváns 2 évben, így ez az apa jogosult lesz GYED-re.

A másik jogosultsági feltétel, hogy amikortól a GYED-et igényli az apa, biztosított jogviszonya legyen. Ha tehát munkaviszonyban volt a gyermek születésekor, ami azonban megszűnt, és nem létesített új biztosítási jogviszonyt utána, akkor nem lesz jogosult GYED-re.

forrás: Adózóna.hu