Kisgyerek

GYED 2021: igénylés és összeg

Összefoglaltuk érthetően  a GYED-del kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat: ki jogosult rá, mikor és hogy lehet igényelni, mennyi jár, mennyi a GYED maximuma?
2021. Február 05.
GYED 2021: hogy lehet igényelni, mennyivel számolhatunk?

Nagyon fontos, hogy a GYED – azaz a gyermekgondozási díj   a CSED-hez hasonlóan nem szociális juttatás, akkor jár, ha megvan a megfelelő munkaviszonyod, ami alatt biztosított is voltál, vagy magyar felső oktatási intézményben tanulsz, tanultál legalább két aktív félévig a szülésed előtt. Ha jár a CSED, akkor közvetlenül ezután kapod a GYED-et, a kicsi 2 éves koráig. (Ikreknél plusz 1 évvel lehet számolni.)

GYED 2021: mekkora összegre számíthatunk?

A kapott bruttó bér 70%-a képezi a tényleges GYED-alapot, ez a jogosultságtól számított 3. hónap utolsó napját megelőző 180 (de legalább 120) napnyi jövedelmedből számolható ki. Előfordul, hogy megszakad a munkaviszony, ilyenkor a megszakítás előtti időszak jövedelmével nem lehet kalkulálni. (Megszakításnak a 30 napnál hosszabb bevétel nélküli idő számít.)  

Amennyiben az előbbi 180-120 napos alapképzésre nincs mód, mert nincs értékelhető jövedelem, ám biztosítási jogviszony volt, akkor azzal az összeggel kell számolni, amit a jogosultság kezdetekor a szerződése szerint kapott az anya. Ha ezek alapján sem lehet GYED-et kalkulálni, akkor a minimálbér kétszerese adja az alapot. (Kivéve, ha a tényleges jövedelme kisebb a minimálbér kétszeresénél. Ez esetben a valós bérrel kell számolni.)

Az is lényeges, hogy csak a jogosultság kezdőnapját megelőző év első napjáig visszamenőleg lehet csak keresni a 180 nap jövedelmet.

Csak az a jövedelem számít be a GYED-be, ami után társadalombiztosítási járulékot fizetünk. A GYED-be nem számolható be a CSED, a táppénz, a másik gyerek után kapott GYED, GYES, mivel TB-t nem fizetünk utána.

A GYED maximuma 2021-ben

Létezik GYED-maximum, azaz egy plafon, aminél nem kaphatsz többet. Ez az összeg 2021-ben a minimálbér (167.400 Ft) kétszeresének 70 százaléka: bruttó 234.360 Ft. (Ebből még lejönnek az adók.) Mivel az összeg a minimálbértől függ, ezért emeléskor a folyósítószerv automatikusan újraszámolja a GYED-et, és ha a fizetésed engedi, akkor szükség esetén a GYED-maximumhoz igazítja, emeli az eddig kapott gyermekgondozási díjadat.

Mi van az önfoglalkoztatókkal és az álláskeresési támogatásban részesülőkkel? Esetükben a minimálbérrel (tehát 167.400 Ft-tal), őstermelőknél a minimálbér 92%-ával kell számolni. Azoknál, akik beteg- vagy egészségügyi szabadságot kapnak, a jogosultság pillanatában járó távolléti díjat kell alapul venni.

Mi a helyzet azzal, aki diplomás GYED-et kap?

Ha magyar nyelvű felsőoktatási szakon tanulsz (vagy tanultál), akkor a GYED összegét az határozza meg, hogy alapképzéses oktatásban veszel részt vagy mesterképzésben. Ha alapképzésben, akkor a GYED-ed a minimálbér 70%-a – ez 2021-ben február 1-től 167.400 Ft -, azaz 117.180 Ft. Ha mesterképzésen tanulsz (vagy tanultál), akkor a garantált bérminimum (219.000 Ft) 70%-a az alapod, azaz 153.300 Ft.

Mennyit kapnak a nagyszülők?

A nagyszülői GYED-en lévők a minimálbér 55%-ával kalkulálhatnak, azaz 92.070 Ft-tal.

Nagyon fontos: a fenti összegek bruttók, mivel még ebből levonják az 15% személyi jövedelemadót, továbbá a 10% nyugdíjjárulékot is. (A CSED-hez képest tehát több levonással számolhatunk!)

Nézzünk két példát:

1.       Anya minimálbért – 167.400 Ft-ot – keres:

Ennek 70%-a: 117.180 Ft (naptári napra lebontva 3906 Ft). Ebből még levonják a 15% SZJA-t és a 10% nyugdíjjárulékot (összesen 25%-ot). Végül a kézhez kapott összeg (attól függően, hogy hány napos a hónap): 86.688 vagy 89.577 Ft, februárban 80.908 Ft.

2.       Anya bruttó 362.500 Ft fizetést kap (ez a Magyarországon dolgozó nők átlagkeresete – 2020. novemberi KSH adat)

Ennek 70%-a 253.750 Ft, de mivel ez már a GYED-maximum felett van, ezért a maximummal kell kalkulálni, azaz a minimálbér kétszeresének 70%-ával. (Ez napi szintre bontva 7812 Ft.) Ebből még 15% SZJA-t és 10% nyugdíjjárulékot vonnak, így (az adott hónap napjainak számától függően) 175.770 Ft-ot kap kézhez az anya.

Figyelem a fenti adatok tájékoztató jellegűek!

A GYED igénylése 2021-ben

Leghamarabb a baba születését követő 169. naptól igényelhető. Alkalmazotti jogviszonyban a munkáltatónál kell intézni a megfelelő formanyomtatvánnyal (“Igénybejelentés gyermekgondozási díjra”). Az önfoglalkoztatóknak (pl. egyéni vállalkozóknak) elektronikus úton kell eljuttatni az “Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” nyomtatványt az egészségbiztosítóhoz.

Az igényléstől számítva 6 hónapra visszamenőleg is igényelhető, a GYED legkorábbi napja ennek a 6. hónapnak az első napja lehet. 

Hogy kell igényelni a diplomás GYED-et?

Ha a baba születésének pillanatában nincs állása az anyának, akkor a “körzetes” egészségbiztosítónál kell leadni a “Igénybejelentés hallgatói jogviszony alapján igényelt gyermekgondozási díjra” elnevezésű nyomtatványt, amihez mellékelni kell a kicsi anyakönyvi kivonatát illetve az érintett felsőfokú intézmény által kiállított “Igazolás aktív hallgatói jogviszonyról gyermekgondozási díj igényléséhez” papírt.

Ha időközben már elhelyezkedett az anya, akkor a munkáltatónál kell intézni, ha vállalkozó, akkor elektronikusan adhatja be az igénylést az “Igénybejelentés táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” elnevezésű nyomtatvány segítségével.

A fenti nyomtatványok az Államkincstár oldaláról letölthetők.

Ki jogosult a GYED-re 2021-ben?

Ha a gyermek születése előtti 2 évben volt 365 nap biztosított jogviszonyod, akkor GYED-et is kapsz, akkor is, ha a CSED alatt megszűnt a munkahelyed. Ennek a bizonyos 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie.

Fontos különbség a CSED és a GYED között, hogy GYED-re már apa is elmehet. A jogszabály szerint csak az a feltétele a GYED-nek, hogy egy háztartásban kell élni a kicsivel. Felveheti az örökbefogadó szülő, nevelőszülő és a gyám is.

Másik nagyon fontos különbség, hogy GYED mellett már lehet dolgozni, amennyiben már a baba betöltötte első életévét.  (Diplomás GYED-nél a 169. naptól állhatsz munkába.) Ám akkor nem jár, ha csak bölcsibe jár a gyerek, de nem folytatsz keresőtevékenységet, vagy nem egy háztartásban élsz a gyermekkel.

Jogosultság a diplomás GYED-re

Felső oktatásban tanulók is jogosultak GYED-re (ez az ún. diplomás GYED), ha a kicsi születése előtt 2 évben van legalább 300 naptári napnyi hallgatói jogviszonyuk. A diplomás GYED a szüléstől számítva 1 évig jár.

Meg kell említeni, hogy egyszerre több ellátásban is részesülhetsz – azaz például kaphatsz GYED-et, attól függetlenül, hogy még a másik gyermeked után kapod a GYES-t.

Ki jogosult nagyszülői GYED-re?

2020 januárja óta lehetőség van arra is, hogy a még dolgozó nagyszülő menjen el GYED-re. Ez akkor lehetséges, ha a gyerek továbbra is a szülővel él, továbbá hogy a szülő és a nagyszülő is jogosult a GYED-re, azaz az igénylés előtti 2 évben 365 napig biztosított volt.

A nagyszülő egyszerre több unoka után is igénybe veheti, ikreknél 3 éves korig, egyébként 2 éves korig. A nagyszülői GYED beleszámít a nyugdíjba, nem rúghatják ki az időtartama alatt, és a végkielégítés szempontjából is beszámít a szerződéses időbe. Nem árt tudni, hogy a nagyszülő a GYED alatt nem dolgozhat, kivéve, ha otthon végez munkát.