Trend

A legjobb tusfürdők télre az egész családnak

Jól jön ilyenkor az extra táplálás és hidratálás fürdés vagy zuhanyzás közben is. És ha jól választasz, elég egyetlen újdonságot beszerezni, amely mindenki bőrére megfelel.
2023. Január 30.
Anya fürdeti a kislányát
Száraz bőrre speciális tusfürdőt érdemes használni (Fotó: Getty Images)

Hosszú pancsolások a finom meleg vízben a kicsiknek, néhány nyugodt perc egy nagy kád forró vízben neked – nyugtató és kikapcsoló élmény. Kivéve, ha akár közben, akár utána a bőr kellemetlen viszketésével, húzódásával, szárazságával kell megküzdeni. Néhány egyszerű trükkel azonban elkerülhetitek, hogy a téli időszakban amúgy is extrán száraz bőrt (ami nagyon sokakat érintő probléma) a fürdés még jobban megviselje.

Amire érdemes figyelni

A forró víz nagyon sok szempontból nem jó választás. Sokkal jobban szárítja a bőrt, mint a kellemes meleg, és előfordulhat, hogy a várt nyugtató hatás helyett inkább felpörgést tapasztaltok tőle. Vagy ha hosszasan fürdőztök benne, akkor az ellazultság helyett inkább ólmos fáradtság lehet a vége – és még fokozottabb bőrszárazság. Ha a családban bárki hajlamos erre, érdemes inkább a rövidebb zuhanyt előnyben részesíteni, vagy ha a gyerekek nagyon szeretnének fürdeni, az ne legyen rendszeres, és ne tartson nagyon sokáig. És válasszatok hozzá megfelelő fürdőkészítményt!

Ezzel pancsoljatok

A száraz, érzékeny bőr általában nehezebben tolerálja a potenciálisan irritáló anyagokat: ilyenek az illatanyagok, tartósítószerek, a habképződésért felelős bizonyos anyagok, például a szulfátok (SLS). Ha gyakran érzitek a száraz, viszkető, húzódó bőr kellemetlenségét, akkor érdemes ezeket az összetevőket kizárni vagy minimálisra csökkenteni. Jöhetnek viszont helyette a tápláló olajok, vajak, hipoallergén termékek, és olyan készítmények, amelyek támogatják a bőr védőrétegét és a mikroflóráját, vagyis a bőrön élő jótékony baktériumok optimális egyensúlyát. A dermokozmetikumok között könnyen találni olyat, amely egészen kis gyerekek, akár babák bőrének ápolására, tisztítására is használható, és ezeket bátran használhatják az érzékeny, száraz bőrű felnőttek is – a galériában ilyen fürdőtermékeket gyűjtöttünk össze.

Tusfürdő száraz bőrre
7 fotó megtekintése
Tusfürdő száraz bőrre

A legjobb tusfürdők télre az egész családnak

Tusfürdő száraz bőrre
Tusfürdő száraz bőrre
Tusfürdő száraz bőrre
Tusfürdő száraz bőrre
Tusfürdő száraz bőrre
Tusfürdő száraz bőrre
Tusfürdő száraz bőrre
Fotó megosztása:

Száraz vagy ekcémás?

Az enyhe szárazság, húzódás, általános, kis mértékű viszketés megfelelő dermokozmetikumok, figyelmes ápolás segítségével karban tartható, javítható, és általában tél végére enyhül. Azonban ha a viszketés foltokban jelentkezik, nagyon erős, kellemetlen, akár az éjszakai alvást zavarja, a viszkető foltokban váladékozás, gyulladás, hámlás, érdesség, kipirosodás társul, akkor fontos, hogy háziorvos vagy bőrgyógyász lássa, és a bőr ápolása a továbbiakban az ő javaslatai szerint történik. Ezek az atópiás dermatitisz vagy ekcéma tünetei lehetnek, ami babáknál és kisgyerekeknél viszonylag gyakori, de felnőtteknél is előfordulhat. A tünetek erősségétől függően speciális kezelést és ápolást igényel, ezért szükséges a szakember tanácsa. A megfelelő testápoló- és fürdőtermékek abban segíthetnek, hogy a javasolt kezeléssel elért nyugalmi állapot fenntartható legyen, a tünetek ne váljanak kellemetlenné, zavaróvá.

Nyitókép forrása: Getty Images

kap