Baba

Mikortól zuhanyozhat a baba?

Ha a baba már túl van az újszülött koron, akkor nyugodtan zuhanyozhat, magaddal viheted a zuhanyzóba. Mindenképp várd meg, hogy a baba meg tudja tartani a fejét és természetesen azt is várd meg, hogy leessen a köldökcsonk.
2022. November 21.
Kisbaba ül a kádban vízsugárnak örül

Sok kisbaba nem szeret fürdeni és kifejezetten jót tesz nekik, ha kiskád helyett, a szülővel közösen zuhanyozhatnak. Ebben az esetben különösen érdemes kipróbálnotok a fürdés helyett a zuhanyzást. Természetesen hasonló dolgokra kell figyelni akkor is, ha a baba veled zuhanyzik, mint amikor kiskádban fürdeted:

  • Mielőtt a babát a víz alá/vízbe tennéd, győződj meg róla, hogy nem túl meleg-e a víz. Ehhez használhatsz vízhőmérőt. Az ideális vízhőmérséklet a baba fürdetéséhez/zuhanyzáshoz 36-37 Celsius fok. 
  • Amikor először viszed be a babát a zuhany alá, fokozatosan csináld és úgy helyezkedj el, hogy a vízsugár ne érje a fejét és az arcát. Tarts a közelben egy kis száraz törülközőt, hogy megtörölhesd az arcát, ha vizes lesz.
  • Kezdetben érdemes a zuhanyzást néhány percre korlátozni. Figyeld, hogy tetszik-e neki, ne erőltesd, ha idegenkedik tőle.
  • Amint a baba már tud járni, nem kell karban tartanod, de attól még nagyon messze vagytok, hogy teljesen egyedül zuhanyozzon.
  • Használj csúszásmentes szőnyeget a zuhanyzóban és azon kívül is ott, ahova kilépsz a karodban a babával.
  • Legyen a zuhanyzó közelében egy biztonságos hely, ahova kilépve a zuhanyzóból le tudod tenni a babát.

 

Kép: Getty Images

Forrás: babycenter.com