Kisgyerek

Járás a babánál: hogyan segítsük, hogyan ne?

Hogyan lehet ösztönözni a babát a járás tanulása során, és mi az, amit jobb kerülni, mert akár még káros is lehet?
2021. Május 03.
Járás a babánál: hogyan segítsük, hogyan ne? (Fotó: Getty Images)

A babák az első lépéseket átlagosan 12 hónapos koruk körül teszik meg, de ez természetesen történhet korábban és később is, hiszen nincs két egyforma baba sem. A járás tanulása során néhány módszerrel te magad is segítheted a gyermekedet. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy időbe telik, amíg egy kisgyerek megtanul járni, és nem szabad siettetni ennek a folyamatát!

Mindenekelőtt pakolj el mindent a baba útjából, ami balesetveszélyes, tedd el a törékeny dolgokat, a kábeleket rejtsd el, a konnektorokat lásd el úgynevezett biztonsági zsalukkal.

Biztosíts neki időt a gyakorlásra

A legjobb módja annak, hogy ösztönözd az első lépések megtételét, ha időt és teret hagysz a babának a szabad mozgásra. Legyetek sokat kint is úgy, hogy ne csak a hordozóban vagy a babakocsiban legyen.

“Csábító útvonal”

Ugyanazok a trükkök, amiket a mászáshoz vagy a felálláshoz való motivációhoz használunk, működhet a járás esetén is. Helyezz játékokat a baba közelébe, de olyan helyre, ahol nem tudja elérni, azután, hogy feláll, így ösztönözve arra, hogy új módszerekkel próbálkozzon a játékok megszerzésére.

Hívd oda magadhoz

Bátorítsd, hogy sétáljon oda hozzád, amikor vele szemben vagy néhány méter távolságra, és nyújtsd ki a kezeidet felé. De akár arra is megkérheted, hogy kövessen téged, és indulj el egy másik helyiség felé.

Stabil bútorok

Ha a gyermek már tud stabilan állni, de bizonytalannak tűnik abban, hogy mi következzen ezután, hogy mit kellene tennie, még szüksége van gyakorlásra ahhoz, hogy rájöjjön, hogy tudja egyensúlyban tartani magát, miközben mozog. A stabil bútorok segíthetnek neki, hogy menet közben biztosan tudjon állni. Arra figyelj, hogy ne legyenek olyan bútorok, amiket magára tud rántani, az éles sarkakon legyen sarokvédő, stb. Az első önálló lépések megtételét azzal is segítheted, ha megfogod a kezét, ha beléd tud kapaszkodni, hogy kiegyensúlyozhassa magát.

Tologatható játékok

Egy játék bevásárlókocsi vagy fűnyíró, vagy egy hasonló tologatható játék is motivációt adhat a sétáláshoz. Ráadásul az egyensúlyozásban is segítheti, és az önbizalmát is növelheti, ha így próbálkozik. Olyan játékokat érdemes választani, amelyeknek erős a fogantyújuk, és nagyok a kerekeik, ez ugyanis megnehezíti hogy feldőljön.

Legyen mezítláb

A járni tanuló babának a legjobb cipő, ha nincs cipő. A biztonságos, nem hideg felületeken engedd, hogy a gyermeked mezítláb járhasson: ez segíti az izomtónus kialakulását a lábában és a bokájában, a láb hosszanti boltozatának fejlődését, az egyensúly és a koordináció tanulását. A kinti cipője legyen könnyű és rugalmas, a magas szárú csizmákat, cipőket érdemes kerülni, mert a boka ilyen jellegű támasztása lassíthatja is a járásban.

Mozgás felfelé és lefelé is

A gyaloglás nagyrészt az előre irányuló mozgásra összpontosít, pedig az is előnyös, ha felfelé és lefelé is mozgunk. Amikor a gyermek tárgyak után nyúl, a lábaknak ki kell egyensúlyozni és támogatni kell a testet. Ha például buborékokat fújsz, az ösztönözheti a gyermeked, hogy nyúljon utánuk felfelé, míg ha a kedvenc játékait alacsony, nyitott polcra teszed, akkor lefelé kell nyúlnia értük. Tegyél néhány játékot a kanapéra is, hogy azok után is tudjon felfelé nyújtózkodni.

Adj játékot a kezébe

Ha a gyermek a bútorokba kapaszkodva jár, adhatsz egy kisebb, könnyebb játékot, például egy babzsák-labdát a kezébe, majd egy másik játékot is. De egy nagyobb plüssel is próbálkozhatsz, amit két kézbe kell vennie. Amikor ezeket a játékokat fogja, elvonódik a figyelme a mozgás támogatásától, a kapaszkodástól, és sokkal inkább arra fog figyelni, hogy a törzsét és az alsó testrészeit egyensúlyozza ki.

Amit inkább kerülj

  • Ne erőltesd. A gyermekednek el kell érnie bizonyos fejlődési mérföldköveket a járás előtt, például hogy fel tudja magát húzni, tudjon egyedül is állni. Nem szabad erőltetni, siettetni a járást – el fog indulni a kicsi, amint eljön az ideje.
  • Ne használjatok bébikompot. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a bébikompok valójában nem segítik a járást, sőt, késleltetik a tanulási folyamatot. Emellett nagyobb a kockázata annak, hogy a gyerek leesik a lépcsőn, vagy más baleset éri.
  • Nem dicséred eleget. A gyermekednek szüksége van a megerősítésre, ezért a járás tanulása során is dicsérd rendszeresen. Ne azt mondd folyton, hogy ügyes vagy, legyél specifikus, mindig az adott dolgot dicsérd, amit elért, például “Nagyon ügyes, ahogy ide akarod hozni a labdát!”.

Források:

whattoexpect.com

healthline.com

romper.com

healthline.com