Baba

Tippek a biztonságos babafürdetéshez

A fürdetés a nap fénypontja, a kicsinek önfeledt játék, neked együtt töltött boldog pillanatok. Mégis veszélyekkel is járhat, ezért érdemes betartani néhány fontos szabályt.
2014. November 12.

1. Ne hagyd egyedül

A legfontosabb szabály, hogy soha ne hagyd felügyelet nélkül a kicsit. Készíts elő minden szükséges eszközt a fürdetéshez, helyezd elérhető távolságba a törölközőt, a babaolajat, a testápolót, a pelenkát, így egyetlen másodpercre sem kell egyedül hagynod a babát. Ha épp becsengetnek, vagy mindenképpen föl kell venned a telefont, inkább csavard a törölközőbe a kicsit és vidd magaddal, mintsem ott hagyd egyedül a kádban. Bármennyire is stabilan ül a kádban, a vízben megcsúszhat, elmerülhet, vagy egyedül megijedhet.

2. Ellenőrizd a víz hőmérsékletét

A babát mindig csak azt követően ültesd a kádba, amikor kiengedted a megfelelő mennyiségű vizet és ellenőrizheted annak hőmérsékletét. Ha a víz túl meleg vagy hideg lenne, akkor inkább engedj le belőle, minthogy túl magas legyen a kádban a víz szintje. A víz legfeljebb a gyerek derekáig érjen, és ne legyen melegebb 37-38 foknál. Hőmérő hiányában csuklódon tudod ellenőrizni a megfelelő hőmérsékletet.

3. Hasznos segítség a csúszásgátló

Megkönnyíti a fürdetést, ha a kádba csúszásgátló betétet helyezel, amelyet bármelyik bababoltban vagy fürdőszoba felszerelést árusító üzletben könnyedén beszerezhetsz. A csúszásgátlón a kicsi biztonsággal ülhet és játszhat, így nem kell attól tartanod, hogy mozgás közben megcsúszik és a víz alá merül. A csúszásgátló használata mellett is mindig légy elérhető távolságban.

4. Itt a játékidő

A fürdés örömteli játék a babának, számára ez az időszak lehet a nap egyik fénypontja. Vízi játékokkal, spriccelőkkel igazi élmény a fürdetés. Bármennyire is jól érzi magát a kicsi a vízben, a fürdetés sose tartson tovább 15-20 percnél, mert a kád vize ennyi idő alatt lehűl. Ha a kicsi nagyon sírna, az öltöztetés után, a lefekvésig játszhattok még együtt.

A fürdetés sose tartson tovább 15-20 percnél, mert a kád vize ennyi idő alatt egészen biztosan lehűl

5. A kevesebb több

A babasamponok, a fürdetők, a szappanok száríthatják a kicsi bőrét, ezért a fürdővízhez csak egészen keveset adj ezekből. Ha a baba bőre az átlagosnál érzékenyebb, érdemes a gyógyszertárakban kapható fürdető krémet használnod, vagy azzal a fürdés után vékonyan bekenegetni a testét. Érzékeny bőrű babák esetében a fürdetés hossza ne legyen több 5-10 percnél. Ha jól érzi magát a baba a vízben, akkor csak a fürdetés legvégén szappanozd át testét és/vagy mosd meg samponnal a haját.

6. A csap nem játék

Ne engedd meg a kicsinek, hogy nyitogassa a csapot, mert könnyen leforrázhatja magát, vagy túl sok vizet engedhet a kádba, amiben meg elmerülhet. Ha lehetséges, mindig a csaptelepnek háttal ültesd a babát a kádba, és adj a kezébe játékokat, így nem jut eszébe a vízcsappal foglalatoskodni.

7. A hajszárítót tedd biztonságos helyre

Soha ne hagyj elektromos eszközt a fürdőkád közelében. A baba haját is tilos a vízben ülve szárítgatni. Banálisnak tűnhet, mégis sajnos számtalan példa mutatja, hogy sokan nem figyelnek az elektromos berendezések használatának veszélyeire.Kapcsolódó cikkek: