Baba

Pancsoló

Mikor a szülők hazaviszik a kórházból az újszülöttet, akkor az egyik legizgalmasabb feladat a kicsi első fürdetése. A babák hamar megszeretik a pancsolást, kivált, ha a kismama vagy a kispapa leküzdi kezdeti félelmét: jaj, csak ki ne csússzon a csöppség!
2003. Június 28.

Az első hetekben amíg a köldökcsonk nem esik le, csak annyi vízben fürdessük a babát, ami nem lepi el a hasát. Elvileg, amíg a kicsi nem mászik, nem borít magára semmit, ha nem izzadna, heti egy-két alkalommal elegendő lenne a fürdetés. A legtöbb szülő azonban naponta megfürdeti kisbabáját, hiszen ez a tisztálkodáson felül önmagában is felfrissíti a csöppséget. Ha egy-egy napot mégis kihagyunk, akkor is gyakran mossuk meg az arcát és természetesen pelenkacserénél a popsiját. Fürdetésnél sokan félnek a ficánkoló kicsitől, akit nehéz megtartani.

Hol és hogyan fürdessük?

Pancsoló

Természetesen a fürdőszobában és babakádban. Újszülött fürdetésére nem célszerű nagy kádat használni, mert le kell térdelnünk, le kell hajolnunk, és kevésbé tudjuk kontrollálni a kicsi mozgását. Alkalmasabb erre a műanyag babakád a megfelelő magasságban, stabil alátámasztással.

Néhány tanács, amelyek megkönnyíthetik a fürdetést, ami a nap egyik legkellemesebb eseményévé válhat.

– Készítsünk elő minden szükséges tartozékot a fürdéshez.

– Töltsük meg a kiskádat kb. 10 centi mély vízzel, amely 32-34 C fokos legyen, ne érezze forrónak a baba. A hőmérsékletet vízhőmérővel vagy a könyökünkkel is ellenőrizhetjük.

– Vigyük a babát a fürdőszobába és ott vetkőztessük le.

– Fokozatosan eresszük a kicsit a vízbe, miközben egyik kezünkkel a fejét és a nyakát alátámasztjuk. Locsoljuk egy csészével a kis testét egész fürdetés alatt, hogy ne fázzon.

– Egészen piciknél a tiszta víz is elegendő a fürdetéshez. Ha mégis szeretnénk valamilyen fürdetőt használni, akkor csak olyat vegyünk, ami ellenőrzött, kifejezetten babáknak készült, nem tartalmaz parfümöt, adalékanyagot, illatosítót, színezéket, hogy ne szárítsa ki és ne károsítsa a bőrét.

– Mosdókesztyűvel mossuk le tetőtől talpig, alaposan. A fejét nedves ruhával vagy a kezünkkel töröljük le. Megnedvesített vattalabdával mossuk le az arcát és a szemeit, ha a szemzugokban beszáradt váladékot látunk előbb nedvesítsük meg, hogy felpuhuljon, utána töröljük ki nedves vattával vagy kendővel.

– A popsiját a szokásos módon tisztítsuk, alaposan ügyelve a hajlatokra és az összefekvő részekre.

– Az ölünkben tekerjük fürdőlepedőbe, szárítgassuk meg alaposan, különös tekintettel a hajlatokra és a ráncokra.

Ügyeljünk a biztonságra!

Bár a fürdetés a babának és a családtagoknak is sok örömet szerez, legyünk mégis óvatosak és mindig tartsuk be az alábbi biztonsági tanácsokat:

– Soha, még egy pillanatra se hagyjuk a babát felügyelet nélkül! Ha csöngetnek, ha cseng a telefon, ha feltétlenül ajtót kell nyitni, illetve fel kell venni a telefont, csavarjuk törölközőbe a kicsit és vigyük magunkkal.

– Addig sohase tegyük a babát a vízbe, amíg a csapot el nem zártuk, hiszen a víz hőmérséklete vagy a vízszint hirtelen változhat.

– Győződjünk meg róla, hogy a víz hőmérséklete megfelelő.

– Ha a baba a kádban van, egy pillanatra se engedjük el, még akkor sem, ha önállón tud ülni.

– Tanítsuk meg, hogy a kádban felállni nem szabad.

– Legyen a családi fürdőkád is biztonságos, lássuk el csúszásgátlóval, ügyeljünk a játékok jó minőségére.

– Eleve állítsuk a vízmelegítőt alacsonyabb hőfokra, megelőzendő az égési sérüléseket (a baba bőre sokkal érzékenyebb, mint a miénk!).

– Sose hagyjuk a kicsit felügyelet nélkül, egy percen belül 2-3 centis vízbe is belefulladhat.

– Távolítsuk el a hegyes, éles szerszámokat, borotvát, ollókat és a hajszárítót vagy helyezzük magasra, hogy ne érhesse el a kisgyerek. Ne legyen semmilyen elektromos készülék bedugva a kád közelében, mivel a víz az elektromosságot vezeti, a fürdetés közben a vízbe eső elektromos készülék mindkettőjük életét veszélyezteti.

– Tartsunk távol a kicsitől minden gyógyszert, vegyszert, kozmetikumot, krémeket, alkoholos arcszeszeket, fogkrémet.

Kapcsolódó cikkeink:

Fürdetés a baba érkezésekor

Tippek a biztonságos babafürdetéshez

V.évf./3.sz.

Forrás: Baba Magazin