Baba

Fürdés közben sír a baba

Az első hetekben a legtöbb újszülött sír fürdetéskor, ám ne aggódjunk, nem a vizet utálja. Egyszerűen a vetkőzéssel, törölközéssel, öltöztetéssel járó abajgatást tűri rosszul.
2007. Szeptember 08.

Valószínűleg szopásra számít, ha kézbe vesszük, és csalódik a hosszas várakozás miatt. Lehet, hogy megijedt a bizonytalan helyzetben, nem találtuk el a víz hőfokát, arcába fröccsent a víz. Néhány hét elteltével határozottan megkedveli a fürdéssel járó simogatást, masszírozást, krémezést, meleget.

Előfordulhat, hogy az a baba, aki hónapokig imádta a fürdést, váratlanul kétségbeesetten üvölteni kezd, ha vízbe akarjuk tenni. Lehet, hogy egyszer kellemetlen meglepetés érte a kádban, és most fél, ám enélkül is kialakulhat átmeneti idegenkedés. Különösen az arcon lecsorgó víz ijeszti meg a kicsiket. Hajmosáshoz ezért használjunk védőpántot.

A már állni tudó baba gyakran csak leülni nem akar a kádban. Felesleges minden este felzaklatni a fürdéssel, inkább alkalmazkodjunk rugalmasan hozzá, és próbáljunk ki új tisztálkodási módszereket. Dörzsöljük le olajos törlőkendővel, majd vizes mosdókesztyűvel. Az is elegendő, ha csak beleáll a felnőttkádba, és lemosogatjuk. Talán viccesnek találja a csikiző zuhanyozást, vagy ha együtt fürdünk vele a nagy kádban. Néhány hónap elteltével nyoma sem marad a “víziszonynak”.

Jó ötlet, ha beszerzel néhány játékot a fürdőszobába is. Egy-két színes gumikacsával máris vidámabban telik a fürdetés ideje, de a kiürült fürdető tubusok, flakonok is tökéletesen megfelelnek erre a célra.

További cikkek a baba fürdetéséről:

Fürdetés a baba érkezésekor

Gyengéd fürdetés

A fürdetés fortélyai

Tippek a biztonságos babafürdetéshez

Forrás: Kismama magazin