Baba

Gyengéd fürdetés

Kevés víz, egy kis krém és sok-sok gyengédség - ez az, amire a baba vágyik.

A kisbaba nem piszkos, mégis nagy gondot fordítunk fürdetésére, ápolására. Finom bőre igen érzékeny, csípi a pelenkatartalom, az izzadság, de még ruházata is dörzsöli. A mindennapi babaápolás nemcsak testi jóllétét biztosítja, hanem egyben érzelmi feltöltődést is jelent. Bőrfelülete a legnagyobb kiterjedésű érzékszerve, sokkal vékonyabb, mint a felnőtteké, mégis rengeteg ingert vesz fel rajta keresztül környezetéből. Örvendeztessük meg gyengéd mozdulatainkkal, simogató, meleg érintésünkkel.

A naponta ugyanabban az időben zajló fürdetés kellemes ceremónia, a napirend biztos része, amire egy idő után már vár a baba. Ám ehhez nem kell feltétlenül vízbe merítenünk. Bőrének védő savköpenye még kialakulatlan, óvnunk kell a kiszáradástól, a gomba- és baktériumfertőzésektől. Ha a baba bőre száraz, elegendő, ha nedves mosdókesztyűvel vagy olajos vattapamaccsal töröljük végig. Legalkalmasabb erre a jó minőségű olívaolaj vagy napraforgóolaj.

A kellemes, meleg (37 °C-os) fürdővíz ellazítja, megnyugtatja a babát, enyhíti a hasfájást, ám van, aki éppen ettől élénkül fel. Ennek megfelelően illesszük a napirendbe: az első évben nem kell az estéhez ragaszkodnunk. Az első hónapokban semmiképp se tegyünk habfürdőt a vizébe. Kaphatók olajos babafürdetők, ha pedig erre is érzékeny a bőre, használjunk gyógyszertári fürdetőkenőcsöt, de az első hónapokban a sima vízben való fürdetés is teljesen megfelelő.

A fejbőrt mindennap dörzsölgessük át puha babakefével, ezzel megelőzhetjük a koszmó kialakulását. Ha már megjelent a fejtetőn a sárgás-szürkés bevonat, melynek egyébként a koszhoz semmi köze, kenjük be fürdés előtt babaolajjal, húzzunk rá vékony pamutsapkát, fürdetéskor pedig mossuk meg erőteljesen vízzel, gyengéd dörzsölgetéssel próbáljuk eltávolítani a felpuhult kérget. Egy alkalommal ez nem fog sikerülni, több napig is eltarthat, mire megszabadulunk a koszmótól. Samponra, mindennapos mosásra nincs szükség, fejre is tökéletesen megfelel a fürösztőkenőcs.

Bugyoláljuk be a babát feje búbjától a talpáig, a vizes test könnyen lehűl, mert a hőszabályozás hat hónapos kor alatt még nem tökéletes. Erőteljes dörzsölés helyett száraz, puha textilpelenkával itassuk fel a nedvességet. Különösen a hajlatok közötti területet szárítsuk figyelmesen, a nedvesen maradt bőrredők közt bepállik, kisebesedik a bőr.

Fürdés után itt az alkalom egy kis babamasszázsra! Meleg, olajos kézzel elöl-hátul simítsuk végig a baba testét.

A pelenkával fedett területet, ha szükséges vékonyan kenjük be gyógyszertárban kapható popsikenőccsel (uentum infantum). Vegyük figyelembe, hogy a túl vastagon felvitt popsikenőcs akadályozza a bőrlégzést, java része rákenődik a pelenkára, és ezért csökkenti nedvszívó képességét. A kevesebb néha többet ér! Nem kell automatikusan minden pelenkázás után bekenni a baba popsiját valamelyen krémmel, csak ha valóban szükséges. Érdemes körülnézni a kínálatban, hogy milyen megbízható, ellenőrzött gazdálkodásból származó növényi anyagok találhatók a krémben.

Ha apró piros pontok vagy nagyobb felületen bőrpír jelentkezik, igyekezzünk minél több szellőzést biztosítani a bőrnek. A kisebesedést gyógyszertári kenőccsel vagy körömvirágkrémmel, -balzsammal kezelhetjük. Itt is törekedjünk a megbízható forrásra. Gombás kiütésre gyógyszertartalmú kenőcsöt ír fel az orvos.

A lábujjakon gondosan vágjuk rövidre a körmöt, mert az éles szélű, hosszú köröm beakadhat a zokni, rugi szálaiba, letörhet, vagy beszakadhat. A kezén szintén folyamatosan ellenőrizzük a körmök hosszúságát, mert a baba akaratlanul is megkarmolhatja magát. Az a legjobb, ha megvárjuk, amíg álomba merül, így nem kell hadakoznunk a kalimpáló lábacskákkal, hadonászó kezekkel.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A fürdetés fortélyai
  • Pancsoló
  • Tippek a biztonságos babafürdetéshez
  • Apás fürdetés: a babával édes kettesben
  • Esti fürdetés
  • Forrás: Kismama magazin