Baba

Azt a pár szálat is mosni kell?

Selymes, puha hajszálak, finom, bársonyos fejbőr: a kisbabák ezzel az alapfelszereltséggel jönnek világra. Kövess el mindent azért, hogy egészséges és szép maradjon!
2013. Október 11.

Akár meglepően dús hajjal születik, akár kis kopaszka az újszülött, valószínűleg marad a fejbőrén némi magzatmáz. Amikor szülés után leöblítik a baba fejét és testét, jól teszik, ha a magzatmázat nem távolítják el, legalábbis nem egészen. Ez ugyanis tökéletes bőr- és hajápoló szerként működik az első egy-két napban: akadályozza a túl erős hővesztést és kiszáradást, biztosítja a védelmet a felületi fertőzésektől. Nem célszerű mással helyettesíteni, hiszen éppen olyanra alkotta a természet, amilyenre a kisbabának szüksége van.

Azt a pár szálat is mosni kell?

A szülés utáni napokban

Ekkor még egészen biztosan nincs szükség hajmosásra, samponra. Amikor a babát fürdeted vagy lemosod folyó meleg vízben, akár a fejecskéjét is leöblítheted, erre különösen akkor lehet szükség, ha kibukott egy kis tejet, és a feje alá folyt. Mosdatás után, ha már szárazra törölted a fejét, puha szőrű kefével átfésülheted a pici fürtöket.

Az első fél évben: gyakori a koszmó

Némelyik kisbaba fejbőrén megjelennek a koszmónak nevezett foltok, amelyek leginkább valami korpához hasonló bőrproblémának tűnnek, de szerencsére ártalmatlanok, és nem azért keletkeznek, mert elhibáztál valami a hajmosás körül. A pontos okát nem ismerik, de feltételezik, hogy anyai hormonhatásra fokozottabb a fejbőr faggyúsejtjeinek működése.

Orvoshoz csak akkor érdemes fordulni, ha nedvedző, gyulladt felület alakul ki. Egyébként elég, ha időnként alaposan bemasszírozod kókuszolajjal vagy olívaolajjal, kissapkát húzol rá egy-fél órára, majd utána tiszta textilpelenkával óvatosan letörölgeted a fellazult lerakódásokat. Ezután következhet a samponos hajmosás, amely kíméletesen eltávolítja a fölösleges zsiradékot. Tartsd a babakádban a kicsit a szokásos módon, fejét pedig engedd enyhén hátrabukni.

Már néhány csepp jó minőségű babasampon is elég: ujjaid hegyén eloszlatva finoman dörzsöld be vele a fejbőrt, habosítsd fel, majd az előre odakészített műanyag pohár segítségével vagy a kezeddel öblítsd le jó alaposan. A jó babasampon könnymentes, de azért ügyelj arra, hogy lehetőleg ne folyjon a szemébe, mert megijedhet tőle.

Azt a pár szálat is mosni kell?

Hajmosás, amikor már tud ülni

Az egyéves szülinaphoz közeledve egyre inkább úgy tűnhet a külső szemlélőnek, mintha hajmosáskor valami nagyon durva kínzással gyötörnék a kicsit, aki torkaszakadtából üvölt és védekezik. Persze akadnak olyan gyerkőcök is, akik imádják a hajmosást, de a többség ebben az életkorban rosszul viseli. Ezért nem árt, ha olyankor van hajmosás, amikor az apa is be tud segíteni, és tartja, csitítgatja, vigasztalja a kicsit, akit célszerű ehhez a művelethez felültetni a babakádban.

Ügyelj arra, hogy a samponmaradványokat gondosan leöblítsd a bőréről. Ne mosd heti-kétheti gyakoriságnál többször a haját, mert ez túlságosan kiszáríthatja a fejbőrét. Ekkor is az a legjobb megoldás, ha a babakádban ülve hátrahajtod a fejét, és az apa tartja, te pedig villámgyorsan lebonyolítod a hajmosást, öblítést.

Másfél-két éves

Kisgyerekeknél segítheti a hajmosás lebonyolítását néhány jópofa trükk, például a hajmosókarika, amely megakadályozza, hogy a gyerek szemébe folyjon a sampon. Bevethetsz egyszerű kis előkészítő meséket, amelyeknek kedvenc főszereplője ő maga vagy valamelyik plüssállat, és a téma persze a hajmosás. Ha már hosszúra megnőtt a haja, lehet, hogy az első hajvágásra is sor kerül. Az biztos, hogy a hosszú, vékony szálú haj könnyen összegubancolódik, a rövidebb viszont könnyebben kezelhető, gyorsabban, egyszerűbben mosható.

Fontos!

A baba haját ne mosd felnőtteknek való samponnal! Csípheti a szemét, bőrét, túl erős lehet a zsírtalanító hatás, és megzavarhatja a bőr természetes kémhatását. A babasamponokat is mértékkel használd! Ha nagy meleg van, vagy természetes vizekben fürödtetek, nem kell feltétlenül hajat mosni, elég lehet a meleg vizes, alapos öblítés is.

Ezek is hasznosak lesznek: