Trend

Szulfátmentes sampon: az egész családnak jó választás lehet

Menő mindenből mentest választani, de a hajápolók esetén valóban sokat számíthat, hogy van-e szulfát bennünk – kicsiknek és nagyoknak is.
2022. December 15.
sampon gyengéd hajmosás szulfátmentes
A túl erősen tisztító samponok nem tesznek jót a fejbőrnek (Fotó: Getty Images)

A MENTES igazi hívószó lett az utóbbi években, a táplálkozásban és a szépségápolásban is. A kozmetikumok terén az SLS, vagyis a szulfátok számítanak az egyik legnagyobb „mumusnak” – vajon tényleg annyit nyom a latban, hogy benne van-e a hajápolóinkban? A haj és a fejbőr ápolása mindenki számára kritikus, de a gyerekek hajápolásánál különösen körültekintőnek kell lenni. Ternyák Kata mesterfodrász szerint nagyon fontos, hogy ne csak a babaák, hanem a kicsi és nagyobb gyerekeknél is gyengéd, szulfátmentes sampont használjunk. És valójában a család minden tagja jól jár egy ilyennel – mutatjuk, miért.

Tökéletesen tiszta?

Az SLS vagy Sodyum Lauryl Sulfate (szulfátként is szokták emlegetni) egy tisztító, habképző, nedvesítő hatású alapanyag. Samponokban, tisztálkodó- és tisztítószerekben is megtalálható, a világon az egyik legelterjedtebb ilyen hatású összetevő. Hatékonyan tisztít tehát, de hogy kíméletesen-e? Nem éppen, mivel miközben alaposan eltávolítja a szennyeződéseket, a bőr saját védőrétege károsodhat. Ráadásul mindennapi tisztálkodáshoz használt szerekben lévő mennyiség hosszú távú használat során irritációt okozhat – kipirosodást, viszketést, a fejbőrön pattanásokat, száraz foltokat, viszketést, húzódást, kellemetlen érzetet.

Normál hajból zsíros

A túltisztítás lehet az egyik oka a zsírosodó fejbőrnek, és ez nem csak amiatt alakulhat ki, hogy túl gyakran mosunk hajat. A túl erőteljes tisztító hatású termékek is okozhatják azt, hogy a fejbőr természetes olajrétegét eltávolítva nagy mértékben fokozódik a faggyútermelés. És ez egy ördögi kör lehet: minél inkább azt érezhetjük, hogy zsíros a fejbőr, annál több sampont használunk, és annál gyakrabban. Ami még jobban meggyengíti a fejbőr lipideket tartalmazó védőrétegét. És ha nincs elég védelmező olaj a fejbőrön, a szervezet megpróbál eleget termelni. Ennek például a ritkább hajmosással és az SLS-mentes sampon használatával, na meg némi kitartással lehet véget vetni. A gyerekeknél kevésbé a zsírosodás, inkább a fejbőr kiszáradása, viszketése lehet a probléma – ami gyakran megoldódik szulfátmentes sampon bevezetésével.

Hatékony és kíméletes SLS-mentes felnőtt- és gyereksamponokat gyűjtöttünk össze. A cikk a galéria után folytatódik.

6 fotó megtekintése

Szulfátmentes sampon: az egész családnak jó választás lehet

Fotó megosztása:

Lehet kíméletesebb

Még egy fontos dolog, ami miatt érdemes elgondolkodni a szulfátok mellőzésén: gyakran pálmaolaj felhasználásával készül, aminek előállítása károsítja a környezetet. De ez még csak a kezdet. A cukor- és kókusztenzideket vagy akár a micellákat tartalmazó samponok sokkal kíméletesebb és „barátságosabb” alternatívát jelenthetnek. Lehet, hogy kevésbé habzanak, de megéri megszokni, hogy nem a hab mennyisége és a „csikorgóan tiszta” érzet jelenti azt, hogy a hajmosás hatékony.

Nyitókép forrása: Getty Images