Kisgyerek

A drágább gyereksamponok jobbak

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 30 gyereksampont vizsgált termékcímke alapján.Azt nézték,hogy vannak-e egészségügyi kockázatot jelentő összetevők a termékekben,és biztonságosabbak-e az ökotermékek?A drágább samponok jobbnak bizonyultak, de akadt kivétel is.
2017. Április 03.

Harminc különféle, a hazai boltokban, drogérialáncokban, bioboltokban kapható gyereksampon összetevőit vizsgálták meg. A termékek csomagolásán feltüntetett anyagokat az amerikai Environmental Working Group által működtetett Skin Deep kozmetikai adatbázis alapján értékelték ki.

A vizsgálat során azt figyelték a termékcímke alapján, hogy a sampon rendelkezik-e ökológiai, állatvédelmi, egészség- és környezetvédelmi minősítéssel és természetesen az értékelésbe beleszámított, hogy az adott sampon tartalmaz-e a természetes növényi kivonatokat. Figyelték még a gyártási helyszínt is.

Ezen szempontok alapján a legmagasabb pontszámot a Lavera Baba-Gyermek Neutral Fürdető és Sampon érte el, második lett az Alverde Baby Fürdető és Sampon, holtversenyben harmadik lett az Alterra 2in1 Baba tusfürdő és hajsampon és a Humphrey’s Bőrnyugtató Kamilla Baba sampon.

Ezek a termékek mind rendelkeznek ökominősítéssel, és a kritikus összetevők is kevésbé találhatóak meg bennük.

A legjobb értékelést elért termékek jellemzően a drágább samponok közül kerültek ki, de volt néhány kivétel. Az ár/érték arány tekintetében a második legmagasabb pontszámot elért Alverde Baby Fürdető és Sampon emelhető ki, hiszen átlagosnak mondható áron kapható.

Az utolsó három helyen végzett a Baba Könnymentes Gyereksampon, az Ombia Hair Sampon Gyermekeknek és a Hymalaya Gyengéd Babasampon. Ezeknél a samponoknál többféle problémás tartósítót használtak, illatosított termékek voltak, gyakran a világ másik végéről.

A termékek jelentős része tartalmazott felesleges kockázatot jelentő illatanyagot és kritikusnak mondható tartósítószert (elsősorban a Sodium benzoate). 11 termékben megtalálható a szem- és bőrirritáló felületaktív anyag a Sodium Laureth Sulfate, 20 termékben a potenciálisan allergizáló hatású felületaktív anyag a Cocamidopropyl betaine.

Gyakran alkalmaznak színezékeket is (8 termék), ezek veszélyessége vegyületenként változik.Pozitívumként elmondható, hogy a korábban alkalmazott hormonális hatású parabén tartósítók már egyik termékben sincsenek benne.

A termékeknek csak kis része, a harmincból nyolc termék rendelkezett független környezetvédelmi, állatvédelmi, egészség- és környezetvédelmi minősítő védjeggyel (pl. Natrue, Vegan).

A tesztelt samponok részletesebb értékelése megtalálható a Tudatos Vásárló oldalon.

Kapcsolódó cikkeink:

7 tipp a gyermek esti fürdetéséhez

Így mosd a baba haját!

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete/babaszoba.hu