Baba

A baba és az illatok

Az újszülött és a kis csecsemő az első hónapokban még főként illatok, és csak kevésbé hangok és formák alapján tájékozódik.
2007. November 11.

Rendkívül hamar megtanulja, melyek azok a szagok, amelyek édesanyjához, apjához, testvéreihez tartoznak. Nagyon érzékeny a szaglása és ízlelése, ezért kiemelten fontos ezekre odafigyelnünk.

Megnyugtató és fontos számára, hogy érezze édesanyja saját illatát, agyon megzavarhatjuk, ha erős szagú vagy ízű fertőtlenítőszert használunk kezünk vagy mellünk lemosásához. Ugyanilyen kártékonyak lehetnek az illatanyagokat tartalmazó parfümök, testápolók, dezodorok, krémek. A mellnek és a kisbabának nincs szüksége arra, hogy szoptatás előtt/után lemossuk, fertőtlenítsük a mellet. Az az ideális, ha érzi anyján a tej illatát. Érdemes arra is odafigyelnünk a kezdeti időkben, hogy ruháját külön mossuk, vagy ha együtt is mossuk a család többi tagjának ruháival folyékony mosószert használjunk, az öblítőt pedig kerüljük el.

Ha száraz bőrünk mindenképpen igényel valami kenőcsféleséget, inkább illatanyagmentes, gyógyszertári hidratálót használjunk. Az izzadásgátló készítmények közt is akadnak illatmentesek, ezeket általában hipoallergénnek nevezik. A szoptatás időszakában lehetőleg ritkán szappanozzuk be mellünket, hogy érvényesülhessen a Montgomery-mirigyek által termelt természetes fertőtlenítő balzsam védőhatása.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Szaglás, ízlelés, tapintás
  • Mi lehet a babaillat titka?
  • Forrás: Kismama magazin