Baba

Mi lehet a babaillat titka?

Furcsa módon senki sem tudja biztosan, honnan jön az édes babaillat, de az anyuka nosztalgiával gondol erre az aromára, és esküszik arra, hogy sosem érzett ennél mámorítóbbat.
2013. Április 25.

Amikor Jennifer Lopez életet adott ikreinek, rögtön a szülés utáni napon magához hívatta a világ egyik legjobb illatkreátorát, és azzal a feladattal bízta meg, hogy pont olyan aromájú parfümöt keverjen, mint amilyen az ő gyermekeinek a szaga. Ennél jobbat ugyanis még soha nem érzett. A feladat lehetetlennek bizonyult. A babaillat ugyanis igazi rejtély: senki nem tudja, honnan jön, pontosan milyen, és egyesek még azt is kétségbe vonják, hogy a babából áradna. Mást érez ugyanis az anya, mást az apa, és bár még az idegenek is megszaglásszák a babát, rájuk közel sem hat olyan erővel, mint a vérrokonokra.

Az biztos, hogy a legtöbb kisbabás lakásban már az ajtóban megcsapja az embert a tisztaságnak, az anyatejnek, a babaolajnak az a semmivel össze nem hasonlítható keveréke, amit sokan a babaszaggal azonosítanak.

Pedig az igazi babaillat ennél sokkal jobb. Olyan erős és átható, hogy sok nő órákon át képes szagolgatni az újszülött kisbaba arcát és fejét. Az illat ugyanis ezeken a helyeken a legerősebb. Ám a babaillat nem pusztán az élvezet kedvéért van, a kötődésben és az azonosításban egyaránt szerepet játszik. A gyerekből áradó illat egyedi, csak rá jellemző, a kísérletek szerint az anyák szinte tévedhetetlenül választják ki saját babájuk használt ruháját bármilyen kupacból csak és kizárólag az illatot használva támaszpontul. Egyes elméletek szerint a magzatmáz tartalmazza ezt az aromát, mások szerint a fejen található faggyúmirigyekből árad, amelyek a születés utáni első pár hétben a legaktívabbak. Az biztos, hogy a fejen különösen erősen érezni, valószínűleg azért, mert a babának ez a testrésze van a legközelebb az anyához szoptatás közben. Ez az illat ugyanis az anya szervezetében olyan hormonokat serkent, amelyek segítik a tejtermelést.

Az apákra is erőteljesen hat a babaillat. Csökkenti a bennük lévő tesztoszteron mennyiségét, ami hasznos lehetett az őskorban, mert egy nyugodt és kevésbé kalandozó apa mellett nagyobb esélye volt az újszülöttnek az életben maradásra, ráadásul az alacsonyabb tesztoszteronszint a szexuális vágyat is csökkenti, így kisebb lesz az esélye annak, hogy az apa más partner után néz, de annak is, hogy idő előtt újra teherbe ejti az anyát, így csökkentve a más meglévő gyermek túlélési esélyeit.

A baba illata mindenkit rabul ejt

Még több a babaillatról: