Baba

A babaillat titka

Az újszülöttek még nagyon tehetetlenek. Talán éppen ezért is vannak olyan adottságaik, melyek arra késztetnek minden embert, hogy gondoskodjanak róluk. Mikre gondolunk? A hatalmas szemekre, a pufi arcocskákra, az édes kis orrukra. Na és az illatukra.
2017. Augusztus 17.

Nincs is jobb illat a baba illatánál

Egy kisbaba illatához semmi nem fogható, ráadásul cselekvésre késztet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a nemzetközi tanulmány, amiről a whattoexpect.com számolt be.

Egy kutatást végeztek 30 nő részvételével, közülük 15-en már édesanyák, 15-en viszont még soha nem szültek. Egy kétnapos újszülött ruháját kellett megszagolniuk, a csecsemőt egyikük sem ismerte. A nők agyi aktivitását figyelték, amikor megszagolják a kisbaba ruháját. Érdekes módon valamennyi nő reakciója ugyanaz volt ebben a pillanatban: ugyanazok az agyi területek léptek náluk működésbe, mint akkor, amikor valamilyen finom ételt ízlelünk meg. A nőket egyértelműen a boldogság érzése töltötte el.

Miért van olyan jó illata a kisbabáknak?

Dr. George Preti szerint ezt egy vegyi anyag okozza, ami a csecsemők verejtékéből származik. Ez a vegyi anyag azonban csak a csecsemő 6 hetes koráig érezhető, akkorra áll át ugyanis a szervezetük teljesen arra, hogy “önállóan” esznek ahelyett, hogy a köldökzsinóron keresztül jutnának a táplálékhoz.

Egy másik elmélet szerint a csecsemők illatát nem más, mint a vernix caseosa okozza, az az anyag, ami az újszülöttek bőrét borítja. Bár a magzatmázat születésük után lemossák róluk, egy darabig a bőrük és hajuk megőrzi ezt az illatot.

Az illat ereje

Az illat emlékeket idéz bennünk, az illat megvéd minket attól, hogy mérget vigyünk a szervezetünkbe (gondoljunk például a romlott étel szagára). Az illat maga a szeretet, hiszen gyermekünk, párunk illatától jobban semmit nem szeretünk a világon. És bármennyire is esetlenek az újszülöttek, az illatokra ők is reagálnak.

Korábbi tanulmányokból kiderül, hogy az újszülöttek felismerik édesanyjuk illatát. Ha például két párnát is rakunk a kiságyukba, egyik a mi illatunkat, a másik pedig egy másik ember illatát hordozza, kisbabánk ösztönösen a mi illatunkat tartalmazó párna felé fog elmozdulni. Az sem véletlen, hogy egyes kórházakban a koraszülött kisbabák inkubátorába édesanyjuk egyik ruhadarabját is beteszik a csecsemő mellé.

És még egy érdekes kutatási eredmény, ha már az illatoknál tartunk: az édesanyákat a saját kisbabájuk székletének az illata egyáltalán nem zavarja, más kisbabák kakiját viszont ők is büdösnek érzik. Mi ez, ha nem szerelem?

Kapcsolódó cikkek: