Baba

Ez az oka annak, miért van olyan finom illata a kisbabáknak

Miért van olyan jó illata a kisbabáknak? Mi a titka a babaillatnak?
2024. Május 28.
anya babával
(Kép forrása: Getty Images)

Az újszülött babáknak általában természetes módon van egyfajta édeskés, finom illatuk – ha azt mondjuk, babaillat, bizonyára tudod, mire gondolunk. De mi okozza ezt az illatot, miért van olyan jó illata az újszülötteknek?

Dr. Giuseppe Aragona háziorvos magyarázta el Huffpost-nak, hogy mégis mi okozza ezt. Szerinte az újszülöttek jellegzetes illatát – amit gyakran kellemes és friss illatként jellemeznek – orvosi szempontból több tényező határozza meg. Egyrészt a babákat születéskor magzatmáz – tudományos nevén vernix caseosa – borítja, ami egy fehér, viaszszerű anyag, ami faggyúból és leváló bőrsejtekből áll, és ez védi az érzékeny bababőrt az anyaméhben.

A szakember szerint a magzatmáz, még miután le is törölték, egyfajta illatot hagy maga után. Emellett a magzatvíznek is egyedi illata van, ami szintén megmaradhat az újszülött bőrén.

A finom illat további tényezői lehetnek a baba bőrén termelődő természetes olajok, amiknek szintén finom illata lehet. Az újszülötteken sok a verejtékmirigy is, ami szintén hozzájárulhat a különleges illathoz.

A babaillatnak pedig biológiai szerepe is lehet a kisbaba és a szülő közötti kötődés elősegítésében, és kiválthatja a gondoskodó viselkedést.

Egy érdekes, 2013-ban publikált kutatás arra jutott, hogy a babák illata hatással van az agy jutalmazási központjára. A Frontiers in Psychology folyóiratban megjelent tanulmány során a kutatók kétnapos csecsemők ruhájából vonták ki a babaillatot, és két tesztcsoportnál vizsgálták az illat hatását: tizenöt édesanyánál, és tizenöt olyan nőnél, akiknek nincs gyermekük.

Az eredmények szerint mindkét tesztcsoport hasonlóan reagált az újszülöttek illatára, és az illatokról kimutatták, hogy aktiválja a nők agyának jutalmazási központját.