Baba

Gyógyít és megnyugtat a babaillat

Semmivel nem összehasonlítható, ellenállhatatlan a babaillat, ráadásul még a stresszt is képes csökkenteni és akár a gyógyításban is fel lehetne használni - állítja egy kutatás.
2019. Május 05.
Megnyugtat a babaillat

A stockholmi Karolinska Institutet klinikai idegtudományokkal foglalkozó részlegének kutatói szerint a babaillat megnyugtat, boldogabbá tesz és összességében jótékonyan hat a mentális egészségünkre. A szakemberek harminc nőt vontak be a vizsgálatba, akiknek újszülöttek által viselt sapkákat adtak egy kis szagolgatásra. A nők agyát eközben mágneses képalkotó eszközzel vizsgálták. Más illatokra adott reakciók során készült felvételekkel összehasonlítva kiderült, hogy a babaillat pozitívan hat az agy jutalomközpontjára, ezen keresztül pedig a hangulatunkra.

“A kisbabák testszaga mintegy 150 különböző vegyületből tevődik össze, de azt még nem sikerült azonosítani, melyik van ilyen jó hatással a felnőttek agyára. Ha sikerülne rájönnünk erre, a babaillatot akár a gyógyításban, például a hangulatzavarok kezelésében is fel lehetne használni” – mondta Johan Lundström a kutatás egyik vezetője. A szakember szerint a gyógyító illatokat orrspray formájában lenne a legcélszerűbb alkalmazni. Így ugyanis közvetlenül az agyba juthatnak a vegyületek, vagyis kisebb dózisban is hatásosak lehetnek. A kisebb dózis pedig kevesebb mellékhatással jár.

Lundström és társai folytatni kívánják a kísérleteket, méghozzá férfi kísérleti alanyokkal. A szakember úgy véli, az eredmények a férfiaknál is hasonlóak lesznek, mint a nőknél, vagyis nemtől függetlenül pozitív hatása lehet a babaillatnak.

(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)

Ez is érdekelhet: