Baba

Miért olyan illatosak a kisbabák?

Gondolkodtál már azon, hogy miért van a babáknak az a csodálatos illatuk, ami úgy tűnik, mindenkit mosolyra fakaszt?
2024. Április 16.
babát szagolja anyja
Kép: Getty Images

A csecsemők arról a különleges illatról ismertek, amelyet nehéz  ugyan leírni, de könnyű szeretni. Amikor a babák megszületnek, fehéres bevonat borítja őket, amelyet vernix caseosa-nak, magyarul magzatmáznak nevezünk. Ez a természetes réteg védi bőrüket az anyaméhben, és miután világra jönnek, keveredik a bőrükkel, és egyedi illatot hoz létre. Ráadásul a csecsemőknek saját testszaguk van, amely a felnőttekhez képest sokkal könnyedebb és édesebb, köszönhetően annak, hogy az verejtékmirigyek még nem teljesen kifejlődtek.

A kisbabák illatát nem könnyű meghatározni vagy egyetlen jelzővel leírni. Abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy a babák illata a babapúder, a friss pamut és egy csipetnyi édesség kombinációja. Ez az illat megnyugtató, és erős érzelmi reakciót válthat ki, amitől meleg és bársonyos leszel belülről. A tudósok azt is feltételezik, hogy ez a különleges illat segíti a szülők és újszülöttjeik közötti kötődés kialakulását. Evolúciós szempontból a babaillat épp arra szolgál, mint az, hogy édesnek, cukinak tartjuk a kisbabák apró orrát, hurkáit vagy épp szimmetrikus arcát: ellenállhatatlan késztetést érzünk, hogy gondoskodjunk róluk.

Tehát, ha valaha is azon kaptad magad, hogy egy baba fejét szagolgatva azonnali boldogságot érzel, nem vagy egyedül. Ez az élet egyik legegyszerűbb öröme, amiben mindenki osztozik, aki már volt kisbaba közelében.

Meddig tart a babaillat?

Sajnos a babaillat mulandó, általában hat hét után kezd csökkenni. Ez az időzítés egybeesik a baba anyagcseréjének változásaival. Bár a tiszta babaillat nem tart örökké, a gyermek egyedi illata a maga módján különleges marad, és továbbra is szerepet játszik a kötődés folyamatában. A szülők gyakran tapasztalják, hogy még a gyermekük növekedésével is vannak olyan pillanatok, amelyek visszahozzák a korai idők intenzív érzelmeit.

Milyen illatokat kedvelnek az újszülöttek?

És ha már illatok, vajon milyen illatokat szeretnek a kisbabák? Az biztos, hogy vannak preferenciáik. Vonzónak tartják az édes illatokat, az anyatej illatát. Ez segíti őket abban, hogy megtalálják a táplálékot és a megnyugvást már az első pillanatban, amikor megszületnek. De kedvelik a vanília illatát is. És természetesen az édesanyjukét is.