Baba

Itt a baba! De velem mi lesz?

A szülés utáni hetek igazi kettősségben telnek. Egyrészt hatalmas a boldogság, hogy minden rendben, másrészt ott az aggodalom, a felelősség, hogy vajon elég jól csinálsz-e mindent. A tested pedig átmeneti állapotban van a szülés után...
2009. November 25.

Az első héten

Ügyelj a bőséges ivásra, gyakori pisilésre, különösen a szülés után közvetlenül. A gátmetszést, repedést többnyire felszívódó varratokkal látják el, de duzzanatot, fájdalmat még a második-harmadik héten is érezhetsz. Császárosok jól teszik, ha hat órával a műtét után felkelnek, és mindennap többször is járkálnak egy keveset, tornáztatják a lábukat, zuhanyozni is nyugodtan lehet.

Most még fordulni is nehéz, de napról napra jobb lesz! A mellbimbód érzékeny lehet, de a súlyos sérülések nem normálisak, kérj segítséget. A tejbelövellésre a második és a negyedik nap között számíthatsz.

Tippjeink:

 • Kérj ajándékba néhány csinos, kényelmes, állítható derékbőségű, otthon viselhető együttest.
 • Szülés után jólesik az apró figyelmesség a párodtól: virág, csokoládé, egy szerelmes csók vagy mondat, bármi, ami meggyőz arról, hogy osztozik az élményben, és méltányolja, amit a gyermeketekért tettél.
 • A kórházi látogatás (különösen, ha valami finomság vagy levélke is lapul a táskában a tiszta törülköző mellett), az otthonról küldött sms-ek vagy telefonhívások segítenek, hogy átvészeld a hazamenésig eltelő napokat.
 • A második héten

  Fürdés helyett inkább zuhanyozz, melltartót pedig inkább ne hordj. Úgy érezheted ezekben a napokban, mintha folyton nagyon tele lenne a melled, és még a szoptatás is csak kicsit könnyítene rajta. Bár fontos, hogy mindennap bőségesen szánj időt a pihenésre, alvásra, azért a sétáról, intimtornáról se feledkezz el! A fokozott verejtékezés még jellemző lehet a tizedik-tizenkettedik napig.

  Tippjeink:

 • Ne félj kérni! Férjedtől, szüleidtől, anyósodtól, szomszédoktól és barátnőktől, aki kéznél van. A legtöbben örömmel segítenének, csak nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. Találd ki, neked mi a legnagyobb segítség, és fogalmazd meg pontosan. Így tényleg abban támogatnak, amire szükséged van.
 • Szakíts időt magadra: el sem tudtad volna képzelni, hogy ilyen jól eshet egy hosszas zuhany? Egy sminkelés? Hát rajta: találd ki, mi pihentetne, és hagyd addig apát a picivel barátkozni!
 • Közhely, de aludj, ha a kicsi(k) alszanak. Utána gyorsabban megy a házimunka, és a többiekhez is türelmesebb leszel.
 • A harmadik héten

  Talán meglepődsz, hogy újra és újra vérzést tapasztalsz. Az első szülés után marad abba leghamarabb, többedik szülésnél már renyhébb lehet a méh összehúzódása, ezért újra és újra lehet pár nap szünet a vérzésben. Orvoshoz akkor kell fordulnod, ha lázas vagy, görcsösen fáj az alhasad, és megváltozik a folyás állaga, szaga, ráadásul a tejed is kevésnek tűnik. Mindezt az is okozhatja, ha lepénydarab maradt a méhedben.

  Tippjeink:

 • A szép szó sokat jelent! Ha este kibeszélheted magadat valakinek (még ha az apukának naponta kísértetiesen ismétlődő történeteket kell is végighallgatnia a szopizásról, teregetésről és a szomszéd macskájáról), és elismerik a 24 órás műszakot, melyet teljesítesz, az önbecsülésed sem billen ki a helyéből.
 • Lássuk csak, mit jó ajándékba kapni: vitamindús gyümölcsök, gyümölcsitalok, zöldséglevek kedvenc ételed, süteményed kényelmes és divatos ruha, amiben nőnek érezheted magad kényeztető krémek, tusfürdők, gyümölcsteák, aszalt gyümölcsök, szoptatós párna, fotóalbum.
 • A negyedik héten

  Ha voltak aranyeres panaszaid, nagyjából mostanáig kellett volna elmúlniuk. Ha ez nem történt meg, keress fel proktológus szakorvost. Ha császármetszésed volt, ekkor már csak kicsit lesz érzékeny a hasi sebed.

  Tippjeink:

 • A legtöbb (na jó, azért nem az összes) jó dolgot picivel együtt is élvezheted. Hallgassatok zenét, miközben ringatod! Mindketten megnyugodtok, jó kedvetek lesz, táncra is perdülhettek.
 • Miért lennétek bezárva? Kendőben már egész pici kortól magaddal viheted. Sétáljatok nagyokat, menjetek barátnőkhöz, baba-mama tornára. Ami neked jó, az a babádnak is jó!
 • Add meg magadnak azt az örömet, hogy gyönyörködsz a babádban. Olyan gyorsan elszáll ez az idő, élvezd ki, hogy ölbe foghatod! Szagolgasd finom illatát, puszilgasd puha bőrét. Mindketten megérdemlitek!
 • Az ötödik héten

  Míg a szülés után közvetlenül még másfél kilós volt méhed, mostanra már csak 10-15 deka. Talán a baba is nyugodtabban alszik már az első két-három hét összevisszasága után, így te hosszabb egybefüggő időszakokat tölthetsz alvással.

  Tippjeink:

 • Jó ötlet egy headszet a telefonodhoz, így mosogatás vagy babasétáltatás közben is könnyebben tarthatod a kapcsolatot barátaiddal.
 • Hasznos, ha kéznél van (több)gyerekes barátnőd telefonszáma. Olyané, akit felhívhatsz akár éjjel is, ha már a teljes kétségbeesés szélére jutottál a szoptatással, altatással kapcsolatban.
 • Ha alszik a pici, vagy valaki vigyáz rá, akkor hívj fel valakit csak úgy. Ha kipanaszkodhatod, kidicsekedheted magadat, és a szobán kívüli világról is hallasz néhány pletykát és érdekességet, úgy érzed majd, mintha kicseréltek volna.
 • Ha meg tudod szervezni, hogy régi barátnőddel beüljetek egy cukrászdába (vagy kiüljetek az erkélyre), sokkal jobb lesz a hangulatod. Ha nem tudsz otthonról elszakadni, hívd akkor, amikor várhatóan alszik a pici. Babával az öledben is jót lehet beszélgetni…
 • A hatodik héten

  Már nem szabadna fájnia a gátmetszés helyének. Ha mégis így lenne, említsd meg a hathetes kontrollon az orvosnak. Beszéljetek a pároddal a fogamzásgátlásról is. Nem volna rossz megoldás, ha egyelőre ő vállalná ezt. Elképzelhető, hogy ez egyelőre pusztán elméleti felvetés, mert lehet, hogy semmi kedvet sem érzel a szexhez. Az biztos, hogy új utakat kell keresnetek, több kényeztetéssel, nagyobb rugalmassággal.

  Tippünk:

 • Nemcsak most, hanem az előtted álló kisgyerekes években is sokat segíthet, ha összefogsz hasonló cipőben járó barátnőiddel. Vigyázhattok egy-egy órára egymás gyerekére, megbeszélhetitek tapasztalataitokat, akár arról is, hogy kinek mikor tért vissza a kedve a szexhez. Többedik gyereknél már az is pihenés, ha csak a picivel lehetsz egy órát lelkifurdalás nélkül.
 • Szerzőnk tapasztalata

  Szülés után arra vágytam, hogy mindenki hagyjon minket békén. A kórházban folyton jött a védőnő, a gyógytornászok, a gyermekorvos, ami sok esetben kötelező és hasznos volt, de szinte semmit sem pihentünk. Hazaérve még mindig csak azt szerettem volna, hogy egész nap csak heverésszek, szoptassak, gyönyörködjek a bébiben, finomakat egyek, elmesélhessem a szülést ezredszer is.

  Persze közben valaki szórakoztassa hároméves nagylányomat, és mossa ki a ruhákat is… A szüleim és a férjem állták a frontot, bár estére láthatóan elfáradtak. Mégis, nekem nagy szükségem volt erre a pár hétre ahhoz, hogy utána bírjam a strapát, mert amikor először maradtam egyedül a két gyerekkel, az elég zűrös volt. A legjobb élményem, hogy sikerül ennek a pici, törékeny lénynek az életben tartása. Sőt! Szépen hízik, és úgy néz ki, jól érzi magát…

  Kapcsolódó cikkeink:

  Ellentmondások időszaka

  Próbatételek a babával – Te melyiken vagy már túl?

  Így készülj az első hetekre!

  Forrás: Kismama magazin