Baba

Próbatételek a babával – Te melyiken vagy már túl?

Tájékozott kismamaként álmodból felébredve is felsorolod kisbabád fejlődésének állomásait. De mi a helyzet veled? Összeírtuk, milyen próbatételek várnak az elsőbabás szülőkre.
2008. Október 30.
Eleinte nagyon nehéz lehet kettesben a babával

Először kettesben

Eddig hogy volt? Minden reggel hálát adtál, amiért a párod még otthon van veletek, és nem kell egyedül viselned az újszülöttel eltöltött nap minden felelősségét? Vagy vártad a percet, amikor végre kettesben maradhatsz otthon a babáddal, férj, anyós, rokonok nélkül? A perc eljött. Ketten vagytok.

Ha az aggodalmaskodók táborába tartozol, nem árt egy kis erőgyűjtés! Különben könnyen úgy járhatsz, mint Andi, aki egyszerűen összeomlott, amikor Kornél három hét szabadság után ismét dolgozni ment. “Heteken keresztül minden reggel sírtam, amikor kilépett az ajtón. Féltem, hogy csődöt mondok a váratlan helyzetekben. Alkalmatlannak éreztem magam erre a feladatra, és nagyon bántott, hogy Peti fiam ilyen kiborult anyával kénytelen beérni az első hónapjaiban.

Végül az segített, hogy jól kipanaszkodtam magam a barátnőmnek, aztán kissé megkönnyebbülve kialakítottam magamnak egy napi ritmust, amihez nagyjából tartottam magam. Kornél is támogatott, de a legtöbbet talán mégis Peti mosolyának köszönhetek. Mintha tudta volna, mekkora slamasztikában vagyok. Szerintem tudta is!” Andi története igazán jól végződött.

Tipp: Vedd át bátran Andi receptjét! Kell egy kis elhatározás, csipetnyi bátorság, mindezt rázd össze bizalommal és nyíltsággal! Persze jó, ha megértő a környezeted, a barátnő és Kornél rengeteget segített Andinak. Sok sikert!

Először az utcán

Ahhoz, hogy ne váljon túlélőtúra az első babás sétából, nem árt először leülnöd és végiggondolnod a lehetőségeket. Mennyire vagy jó karban, mondjuk, fel tudod-e már emelni a babakocsit a lépcsőn, nem fog nyillalni a gátsebed? Mikor lenne a legalkalmasabb kimenni az utcára?

Délelőtt, amikor éberebb a kicsi, vagy inkább evés után, amikor úgyis elalszik? A jól megválasztott időpontot Te és a babád is hamar megszeretitek majd. Van-e valaki, akivel együtt tudnátok sétálni? Néha jól jön egy kis magány, de az ember mégiscsak társas lény – főleg első alkalommal talán jobban esne társaságban kimozdulni. Milyen útvonal volna jó?

A túlságosan zajos helyeket általában rosszul viselik a csecsemők, és a tömeg sem igazán bababarát közeg. Sok kicsi jobban kedveli, ha babahordozó kendőben, szorosan a mamája testéhez simulva mehet “sétálni” – ez megkönnyíti az útközbeni szoptatást, és egyszerűbben megy a vigasztalás is, ha esetleg eltörik a mécses. A babakocsis mamák gyerekei viszont előszeretettel alszanak tovább a kocsiban séta után is a teraszon vagy a kertben.

A kis Matyi például odáig fejlesztette ezt a szokását, hogy napközben csakis a babakocsiban volt hajlandó elaludni, kizárólag a szabad levegőn, menet közben. Így aztán ha esett, ha fújt, a mamája rendületlenül tologatta őt dombra fel, völgybe le – ez a kétségtelenül egészséges megoldás azért időnként okozhat némi lázadást anyakörökben.

Tipp: Az első sétákat tegyétek meg apával! Ő talán jobban érti, hogy működik a bolygókerék, és nem esik pánikba, ha a babakocsi miatt nem lehet becsukni a liftajtót, sőt megértően vigasztal, ha lelkifurdalás törne rád amiatt, hogy nem hoztál a babának MÉG EGY sapkát.

Újra szerelemben…

A szülés utáni első szerelmes éjszakát legalább annyi kérdés és bizonytalanság övezi, mint hajdanán a legelsőt. Milyen lesz, fog-e fájni, hogy mondom el, ha nem akarom? Lehet, hogy nem vigasztal, de jó, ha tudod, hogy ezek a kérdések a párodban is ott zakatolnak. A szülés utáni bűvös hatodik hét környékén a férfiak ugyanolyan ijedten bújnak a takaró alá, amikor a baba végre elaludt, mint mi.

Persze van, amikor a vágy olyan erővel tér vissza, hogy képtelenség kivárni azt a sok hetet… A legtöbben mégis betartjuk a javasolt kényszerszünetet, és izgatottan várjuk az újrakezdést. Szerencsés esetben elég az odafigyelés – a lassú, türelmes mozdulatok feloldják a feszültséget és a félelmet. De akkor sem kell kétségbe esni, ha nem minden sikerül tökéletesen a várva várt estén.

Ne kívánj túl sokat se magadtól, se a párodtól! Az új élethelyzethez való alkalmazkodás hosszú és fáradságos folyamat, különösen így az elején, amikor még aludni sem nagyon lehet a baba miatt. Kérdezd csak meg a körülötted lévő többi kismamát, kinek volt kedve két szoptatás között felszabadultan hancúrozni, és ki választotta inkább a háromórás gyorsalvást?

Adj időt magatoknak, ha döcögős a kezdet, szelídítsetek a tempón! Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy egyáltalán nem megy a szex szülés után – ilyenkor segíthet egy pszichológus vagy szexológus.

Először betegen

Amikor a kis csöppség először nem kap levegőt szopizás közben, az első gondolat az önvád: biztos nem vigyáztam rá eléggé! Pedig – sajnos – a legkörültekintőbb anyai gondoskodás sem képes megóvni gyerekeinket minden ártalomtól. A vírusok jönnek-mennek, a baba erősödő immunrendszere pedig egyre hatékonyabban tudja felvenni velük a küzdelmet.

Szóval ha már nyakadon a betegség, a legjobb, ha önvád helyett felhívod az orvost. Megesik, hogy az egész csak vaklárma volt, és nincs különösebb baj. Ne félj, a jó orvos nem fog megorrolni azért, mert fölöslegesen zavartad! Néhány alkalom után már tapasztaltabb leszel, és szép lassan meg tudod különböztetni a valódi, doktorért kiáltó betegséget a házilag kezelhető gyengélkedéstől. Senki sem születik tökéletes anyának!

Ha az ösztöneidre hallgatsz, egykettőre belejössz a mamaságba, és magabiztosan fogod állni a sarat a vészhelyzetekben.

Tipp: Számtalan házi praktikával tudsz segíteni a náthás babán. A legtöbb gyerekes barátnőd már biztos beletanult ebbe, alig van csecsemő, aki nem tölt egy-két hetet szortyogva a téli hónapokban, bátran hívd fel őket.

Először gyerek nélkül

Hiába hívnak a barátnők, hiába szervez vacsorát a párod, nemet mondasz? Bár a köldökzsinórt apa a születéskor egész biztosan elvágta, néha azért úgy tűnik, eltéphetetlen a kötelék. Pedig fontos megtenned az első önálló lépéseket! Ha a babád elmúlt féléves, nem kell aggódnod, ha megéhezik, míg távol vagy. A nagyszülők alig várják, hogy végre vigyázhassanak az unokára.

Mire vársz hát? Egy-két óra nem a világ, ha éppen alszik a kicsi, talán észre sem veszi, hogy átugrottál szomszédolni kicsit, de akkor sincs gond, ha fölébred, hiszen jó kezekben hagytad. Az egész családnak nagyon fontos, hogy ne csak anyaként tekints magadra. Bárki bármit is mond, ha egy kis szabadságra, lazításra vágysz a kicsi nélkül, nem önző vagy, hanem egészséges személyiségű nő!

Persze nem sikerülhet minden elsőre. Mi például annak idején a mozizós-vacsorázós esténken a mozi után vacsora nélkül rohantunk haza, mert mindketten úgy éreztük, hogy szemünk fénye rettentően sír utánunk. Mondanom sem kell, édesdeden szunyókált nagymamája ölében…

Tipp: Tévhit, hogy házhoz vagy kötve, amíg szoptatsz. Az első hetekben, amíg összehangolódtok, biztos nem lesz kedved hosszabb kirándulásokat tenni nélküle, de később, amikor nagyjából tudod, mikor kér enni, csavaroghatsz kicsit nélküle. Amikor a totyogó már szívesen és bőségesen eszik mást is, hidd el, ki fogja bírni, ha elmentek színházba, moziba. A nagyitól nem kér cicit.

Kapcsolódó cikkeink anyaság témában:

Forrás: Kismama magazin