Baba

10 ok, amiért újdonsült anyaként fáradt vagy és így tehetsz ellene

Újdonsült anyaként, bár számítottál rá, hogy kimerült leszel, a mértéke valószínűleg meglep. A kimerültség mögött valódi okok állnak és valódi megoldások is léteznek, amelyekkel enyhítheted az állandó fáradtságot.
2023. Január 17.
Fáradt, kimerült anya szundikál otthon a kisbabájával
Kép: Getty Images

A mother.ly összegyűjtött néhányat a tízmillió ok közül, amiért ilyen fáradt lehetsz újdonsült anyaként.

1. A szülés utáni felépülés hosszú időt vesz igénybe

A szülés utáni felépülés körülbelül hat-nyolc hétig tart. Ez nagyjából igaz – ennyi időbe telik, amíg a méh visszazsugorodik a terhesség előtti méretére. De nem nagyon létezik olyan nő, aki hat hét után újra önmagának érezte volna magát.

A terhesség és a szülés vitathatatlanul a legintenzívebb dolog, amit a testünk valaha is tesz. A felépülés sokkal többről szól, mint egy összezsugorodott méh – fizikai és mentális énünk minden aspektusát érinti. El kell kezdenünk úgy tekinteni az anyaságra való áttérésre, mint az új identitásunk felfedezésére, nem pedig arra, hogy visszapattanjunk önmagunk egy babavárás előtti változatához.

Mit tehetsz? Gyógyulj. Ez a maga egyszerűségében bután hangzik. De soha nem várnánk el senkitől, hogy néhány nappal egy műtét után kitakarítsa a házát, vagy hogy elintézzen dolgokat, amikor épp az influenzán van túl – miért várjuk el tehát magunktól, hogy a szülés után pár héttel ugyanolyanok legyünk, mint előtte? A terhesség és a szülés nem betegség, de legyünk kíméletesek magunkkal, és hagyjuk, hogy a testünk meggyógyuljon.

2. Lehet, hogy vérszegény vagy

Becslések szerint az újdonsült anyák 56%-a vérszegény. Ezt okozhatja maga a terhesség, a vasban gazdag ételek hiánya vagy a szülés alatti vagy utáni vérzés. A vérszegénységhez gyors szívverés, nehézlégzés, szédülés és természetesen fáradtság is társulhat.

Mit tehetsz? Egy egyszerű vérvizsgálattal meghatározható a vasszinted, és néhány étrend-kiegészítő és étrendváltoztatás gyakran valóban segíthet abban, hogy jobban érezd magad.

3. Folyamatos riadókészültségben vagy

Ott van egy magatehetetlen csecsemő, aki csak rád számíthat. Persze, hogy folyamatosan éber vagy, ráadásul még új ez az élmény, semmilyen tapasztalatod nincs benne.

Kutatások azt mutatják, hogy amikor egy csecsemő sír, a nők agya a fokozott éberség állapotába kerül, míg a férfiaké nem. Ez az állandó veszélytudatosság elég kimerítő.

Mit tehetünk ellene? Próbáljon meg meditálni. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azok az anyák, akik meditálnak, jobb közérzetet és kevesebb stresszt tapasztalnak.

4. Egész nap talpon vagy, éjjel is

Az Egyesült Államokban egy 5-12 éves gyerek anyukája 14 órát dolgozik – minden egyes nap. Ez azt jelenti, hogy hetente 98 órát tölt munkával és/vagy szülői tevékenységekkel. Egy újszülött esetében ez még keményebb: minden éjjel két-három óránként felébredsz. Ez nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is megterhelő.

Mit tehetsz ellene? Tarts időnként szünetet. Kutatások szerint már egy ötperces szünet – ha azt még azelőtt tartod, hogy teljesen kimerültnek éreznéd magad – jelentősen növelheti az energiaszintedet. Kérj meg valakit, hogy vigyázzon a babára, amíg lezuhanyzol vagy sétálsz egy kicsit.

5. Multitasking egész nap

Tanulmányok szerint a nők jobbak a multitaskingban, valószínűleg azért, mert állandóan ezt csináljuk. Bár ez előnyösnek bizonyult a túlélésünk szempontjából, de komoly terhet ró az agyunkra.

Daniel Levitin, a McGill Egyetem viselkedési idegtudományok professzora a Quartznak elmondta, hogy a multitasking miatt sokkal hamarabb fáradunk el, mintha a figyelmet egy dologra fordítanánk.

Mit tehetsz? Álmodozz. Levitin professzor azt javasolja, hogy néhány óránként tartsunk 15 perces szüneteket, hogy egyszerűen hagyjuk a gondolatainkat elkalandozni.

6. A nőknek fizikailag több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak

Kutatások szerint a nőknek körülbelül 20 perccel több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. Bár a 20 perc nem tűnik éppen luxus mennyiségnek, mégis megmagyarázza, hogy miért lehet nehéz reggelente kikászálódnunk az ágyból.

Mit tehetsz? Feküdj le 20 perccel korábban. Csak 20 perccel. Meglepődhetsz, mennyivel jobban érzed magad reggel.

7. A szoptatás kemény dolog

Általában elég jól gondoskodunk a testünkről, amikor terhesek vagyunk, de amint megszületik a baba, gyakran azt feltételezzük, hogy visszatérhetünk a terhesség előtti szokásainkhoz.

A szoptatás valójában rengeteg energiát emészt fel, sokkal többet, mint maga a várandóság.

Mit tehetsz? Egyél eleget. Ha szoptatsz, gondoskodj arról, hogy eleget egyél, tápanyagban gazdag, minőségi ételeket. A folyadékfogyasztásodra is figyelj.

8. Szülés utáni depresszió

Bár a fáradtság várható a szülés után, kutatások szerint azoknál a nőknél, akik a szülés után még hetekig nagyon fáradtnak érzik magukat, nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak szülés utáni depressziót.

Lehet, hogy a depresszió okozza a fáradtságot, vagy lehet, hogy a fáradtság okozza a depressziót – akárhogy is van, ha nagyon fáradt vagy, az egy vörös zászló lehet.

Mit tehetsz? Kérj segítséget. Az újdonsült anyukák akár 25%-a szülés utáni depressziót vagy szorongást tapasztal. Nem vagy egyedül, és nagyon sok minden van, ami segíthet neked. Beszélj a védőnővel, kérj szaksegítséget.

9. Döntési fáradtság

A kisbaba körüli teendők rengeteg energiát felemésztenek, a babán kívüli döntések egyszerűen már kevésbé férnek bele.  Az anyaság a meghozandó döntések végtelennek tűnő folyamata. Nem csoda, hogy a nap végére annyira kimerültek vagyunk, hogy képtelen vagyunk bármiben is állást foglalni, végiggondolni egyszerű helyzeteket is.

Mit tehetsz? Kapcsolódj ki. Szánj egy kis időt arra, hogy kitaláld, mivel tudsz kicsit lelazulni, kiengedni. Amit csak tudsz, kapcsolj robotpilóta üzemmódba.

10. Nem nagyon vigyázunk magunkra

Csodálatos anyukája vagy a kicsikédnek. De vajon magaddal mennyit törődsz? Néha helyezd a magad igényeit az első helyre, ha így teszel, az a gyerekednek is jót fog tenni.

Mit tehetsz? Amit csak akarsz! Csinálj valamit csak magadért.

Forrás: mother.ly