Baba

A szülés utáni depresszió tünetei

Szülés utáni depresszióban egyes becslések szerint a nők mintegy 10-20 százaléka szenved. Jól meghatározható tünetei vannak, és mindenképpen megoldásra szorul.
2017. Május 24.

A szülés utáni depresszió tünetei

A szülés utáni depresszió nem azonos a baby blues-zal, utóbbit szülés utáni lehangoltságnak vagy szomorúságnak lehetne fordítani és közvetlenül a szülés utáni napokban jelentkezik. A szülés utáni depresszió elnevezése igen csalóka, mert nem feltétlenül azonnal vagy rövid idővel a szülés után, hanem hónapokkal később is jelentkezhet.

A szülés utáni depresszió kiváltó okai között számos tényező állhat. Ilyen a korábbi depresszió, a terhesség alatti depresszió, a nem kívánt terhesség, a rossz párkapcsolat, a nem támogató környezet, a terhesség alatti túlzott szorongás, az alacsony önértékelés, a félelem az anyaságtól. Nem utolsó sorban a szülés körüli történések, sérülések (fizikai és lelki egyaránt), a szülés traumája vagy éppen a szülés körülményei is mind hatnak a depresszió kialakulására.

A szülés utáni depresszió kialakulásában egészen biztosan szerepe van annak is, hogy milyen társadalmi környezet veszi körül az anyákat. A nyugati társadalmakban jellemző a teljesítményorientáltság, ami a nők anyai szerepével kapcsolatban is elvárásokat támaszt: legyél boldog, ez életed legszebb időszaka, ne csak a babával, hanem magaddal is törődj (azaz ne hanyagold el magad és a párodat), stb. Miközben az anyák egész nap egyedül, mindenféle valódi támogatás és megerősítés nélkül, magányosan és szeparáltan vannak a csecsemőjükkel.

A szülés utáni depresszió tünetei sokfélék lehetnek:

– értéktelenség érzése

– bűntudat, szégyen érzése

– az anyai szereppel kapcsolatos szorongás, félelem, túlzott félelem attól, hogy a babával valami rossz dolog történik

– kiüresedettség érzés,

– örömtelenség, érdektelenség

– túlzott ingerlékenység és fáradékonyság

– alvászavarok

– koncentrációs és memória zavarok

– szorongás

– a baba iránti érdektelenség

– a gondolkodás beszűkülése

– kilátástalanság, illetve kiszolgáltatottság érzés

A depresszió nem csak az anya állapotát, hanem a baba fejlődését is befolyásolja. Fokozott stresszártalmat jelent a csecsemőre is. A korai anya-gyermek kapcsolatot alapjaiban határozza meg, ha az anya depresszióban szenved. Mivel a baba a kezdeti időkben az anyja által határozza meg a világot és végső soron benne magát, így egy szorongó, bizonytalan, nehezen elérhető anya társaságában fejlődési és kötődési zavarok alakulhatnak ki. Kutatások szerint a depressziós anyák gyermekeinél jelentős esélye van annak, hogy még 20 éves koruk előtt maguk is depressziósak lesznek (Constance L. Hammen és munkatársai, 1990.).

A szülés utáni depresszió egyik lehetséges kezelési módja a pszichológiai tanácsadás, illetve a pszichoterápia. Ha a fenti tüneteket tapasztalod magadon vagy a környezetedben máson, akkor kérj segítséget (ez lehet a háziorvos, a védőnő, a szoptatási tanácsadó vagy bárki, akiben megbízol).

Kapcsolódó cikkeink: