Baba

A szülés utáni fáradtság

Az újszülött gondozása bizony kemény munka, ami kimerítő lehet. Egy ponton azonban ez az érzés szülés utáni fáradtsággá is válhat.
2022. Január 09.
A szülés utáni fáradtság (Fotó: Getty Images)

De mit is jelent pontosan a szülés utáni fáradtság, és miben különbözik attól a kimerültségtől, amit az újdonsült szülők éreznek?

Sara Lyon dúla és szülésszakértő a téma kapcsán azt nyilatkozta a romper.com portálnak, hogy míg a szülés utáni hangulati és szorongásos zavarokról (PMADS) szoktunk hallani, addig a szülés utáni fáradtságról (PPF) már csak ritkábban. A kettőt gyakran egyszerre tapasztalják, de különböző a meghatározásuk, és nem mindig jelentkeznek egyszerre. A szakember szerint a szülés utáni fáradtság magába foglalja az extrém kimerültséget, a szellemi fáradtságot és a normál fizikai tevékenységek során az interakcióképesség csökkenését. A nők többsége tapasztalhat szülés utáni fáradtságot a szülés utáni napokban, hónapokban.

Mi lehet az oka a szülés utáni fáradtságnak?

Kilenc hónap, amíg az édesanya méhében növekszik, fejlődik a kisbaba, ami valójában kemény munka, fizikai megterhelés a szervezetnek. Ezután következik a szülés, ami szintén megterhelő fizikailag. Most pedig, hogy a baba megérkezett, éjjel-nappal kell gondoskodnia egy újszülött igényeiről, ez pedig még megterhelőbb munka így. A szülés utáni regeneráció időszakában a szervezet ismét keményen dolgozik, most azért, hogy visszatérjen a korábbi állapotához.

Dr. Jessica Shepherd szülész-nőgyógyász elmondta a portálnak, hogy aki éppen szült, jellemzően megtapasztalja a szülés utáni fáradtságot, a fáradtság intenzitása azonban személyenként eltérő. “Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a nők, akik depresszióról, szorongásról és alvásproblémákról számoltak be, valamint azok, akik szoptatnak, jelentős mértékben ki vannak téve az extrém fáradtság kockázatának” – magyarázta. A fáradtság mértékét továbbá olyan tényezők is befolyásolhatják, mint az anya életkora, illetve az általa gondozott gyermekek száma, de a vajúdás hossza és a perinatális fájdalom is hozzájárulhat. Szülés utáni fáradtság esetén tapasztalhat az édesanya gyengeséget, kimerültséget, álmosságot vagy szédülést is.

Shepherd szerint a szülés utáni fáradtság további szövődményekhez is vezethet, és a sikeres szoptatásra is hatással lehet. A megfelelő étkezés és hidratálás ugyanis elengedhetetlen a regenerációhoz és a szoptatáshoz is. Azonban ha az édesanya szülés utáni fáradtsággal küzd, előfordulhat, hogy nem táplálkozik megfelelően, ami ronthat a helyzeten a szakember szerint.

Továbbá a szülés utáni fáradtság idővel akár krónikussá is válhat, és az újdonsült édesanyáknál olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a gyenge koncentráció és memória, és a hangulatingadozások.

Mit lehet tenni a szülés utáni fáradtság ellen?

Sajnos nincs egy univerzálisan bevált módszer a fáradtság leküzdésére. A kimerültség tünetei általában idővel enyhülnek, de segítheti a felépülést az is, ha az édesanya előtérbe helyezi a pihenést, a megfelelő táplálkozást és folyadékfogyasztást, a testmozgást, és segítséget kér, amikor szüksége van rá.

Lyon azt javasolja, hogy a szülés utáni fáradtság lehetséges következményeire való felkészülés érdekében érdemes már a szülés előtt tervezni, például úgy, hogy az édesanyák az otthonukat és a családtagokat, barátokat felkészítik a támogatásra.

Természetesen az alvás is nagyban hozzájárul ahhoz, hogyan érzi magát az anya szülés után, ezért Shepherd is azt tanácsolja, hogy próbáljon meg minél többet pihenni. Az egészséges étkezés és folyadékpótlás, illetve a pihenés mellett érdemes mozogni is: a mozgás, a rendszeres séta segíthet az energiaszintet és a hangulatot is növelni.

A szakember szerint szülés utáni fáradtság esetén az édesanya elszigeteltnek, enyhén depressziósnak, szorongónak érezheti magát, és úgy érezheti, hogy elvesztette az önbecsülését. Ha annyira kimerült, hogy nem tudja elvégezni az olyan alapvető öngondoskodási tevékenységeket sem, mint a fürdés és az étkezés, fontos megbízható egészségügyi szakemberhez fordulnia. “Amikor ez a mindennapokat is megzavarja, az aggodalomra adhat okot a szülés utáni depresszió és ritka esetekben a szülés utáni pszichózis miatt. Ilyenkor javasolt a szakértő orvosi segítség” – hívta fel rá a figyelmet.

Forrás: romper.com