Baba

A szoptatás sokat kivesz az anyákból – Így maradj talpon

A szoptatás sok energiát vesz ki az anyákból, és ha azt tapasztalod, hogy elálmosodsz közben, az nem véletlen. Természetesen ennek az oka is hormonális.
2022. Október 07.
Anya szoptatja a babát

Elálmosodsz szoptatás közben?

Nem véletlenül. A prolaktin hormon, amely a tejtermelődésben játszik fontos szerepet, egyúttal álmosságot is okoz. Persze az állandó fáradtsághoz – különösen az első időkben – nagyban hozzájárul az alváshiány is. A prolaktin hormonnak közvetlen szerepe van a stressz és a szorongás csökkentésében, relaxáló, ellazító hatása van, így emiatt is álmosabbnak érezheted magad. Szerepe van abban, hogy akkor is vissza tudj aludni, ha éjszaka is szoptatsz. Éjszaka több prolaktin termelődik, így az éjszakai szoptatás különösen hasznos a tejtermelődés szempontjából.

Hogyan tartsd fenn az energiádat szoptatás közben?

Bár a szoptatás közbeni elalvás kellemes lehet, de nem nevezhetjük biztonságosnak. A Romper tippjeit mutatjuk be, amelyek segítségével fenntarthatod az éberséged és az energiaszinted.

Maradj hidratált

Sok folyadékra van szükséged, ha szoptatsz, nagyjából 3 literre naponta. Sok anya arra esküszik, hogy szoptatás közben is vizet iszik. Ha nem iszol eleget fáradtabb leszel.

Egy kevés koffein

Néha egyszerűen szükséged van az extra segítségre, és ez nem baj. Ez lehet, kávé, fekete tea is. Sokat ne igyál és lehetőleg ne közvetlenül szoptatás előtt. A kávé hosszú távon nem segít – nem leszel tőle hidratált -, de pillanatnyilag magadhoz térhetsz tőle.

Egyél rendesen

Az étrendnek nem kell mindig csak gyümölcsökből és zöldségekből állnia, de a tápláló étrend valóban segíthet a szoptatási fáradtság leküzdésében. A hangsúly a sok fehérjebevitelben van. A cukrot azonban kerülni érdemes: a vércukorszint leeshet tőle, ami fáradtságot okozhat.

Maradj aktív

A fáradtság ellen testmozgással küzdeni a legrosszabb ötletnek tűnhet, de egy kis aktivitástól sokkal jobban fogod érezni magad. Egy tanulmány még azt is megállapította, hogy a jellemzően ülőmunkát végző emberek fáradtságát 65%-kal csökkentheti egy alacsony intenzitású mozgás, például a séta.A testmozgás növeli az energiaszintet és a hangulatodnak is jót tesz, ugyanis serkenti az endorfintermelést.

Hagyd a házimunkát és szundíts egy kicsit

Alapszabály, hogy aludj akkor, ha a baba is alszik (különösen akkor, ha nincs nagyobb testvér). Ne törődj a mosogatással, rendrakással, pihenj, amikor csak tudsz. Egy kis szunyókálás csodákra képes.

Kép: Getty Images

Forrás: romper.com