Baba

Az álmosság jelei a babánál

Az elegendő mennyiségű alvás nagyon fontos a kisbaba fejlődéséhez, ezért érdemes ismerni, mivel jelezheti a baba, hogy álmos, és készen áll a pihenésre.
2021. Március 20.
Az álmosság jelei a babánál (Fotó: Getty Images)

Nem mindig egyszerű megfejteni, hogy a baba éhes, álmos, szeles a pocakja, vagy éppen nyűgös. A Romper.com szakembereket kérdezett arról, milyen jelei lehetnek annak, ha valóban arról van szó, hogy a kisbaba álmos.

Nem kizárólag az jelezheti, hogy a kicsi álmos, ha a szemét dörzsöli, nyűgös, ásít, léteznek ennek egyéb jelei is. A portál szerint a megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy annak meghatározása, mikor álmos a baba, egyre könnyebb lesz, ahogy a szülők jobban megismerik a picit.

A leggyakoribb jelek

A három leggyakoribb jelzés az álmosságra tehát a nyűgösség, az ásítás és a szem dörzsölése. Dr. Peter Kim, a Facey Medical Group gyermekorvosa szerint ezek nem csak annak a jelei, hogy a baba álmos, hanem vörös zászlónak is tekinthetők arra vonatkozóan, hogy a baba már túl fáradt, és így nehezebb lehet letenni aludni is.

Változás a viselkedésében

Dr. Joannie T. Yeh, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) tagja szerint először is fontos, hogy a szülő legyen türelmes és megértő magával szemben – minden baba más, és meg kell figyelni, hogy a gyermekünk mikor alszik el, és mit csinál közvetlenül elalvás előtt. Például ha az addig boldog kedve változik, az jelezheti, hogy elfáradt és pihenésre van szüksége. Mivel minden gyermek más, ezért kell megfigyelnie a szülőknek, hogy az ő babájuk viselkedése milyen módon jelezheti ezt.

A fülét húzza

“A babák gyakran húzzák meg a füleiket, amikor fáradtak” – magyarázta Dr. Yeh. De ugyanez jelezhet valamilyen fülfertőzést is, ezért fontos figyelni, hogy megfelelően értelmezzük. Az egyik legegyszerűbb mód annak megállapítására, hogy betegségről lehet-e szó, hogy felment-e a baba testhőmérséklete, és a folyamatos, el nem múló nyűgösség is fertőzésre utalhat.

Elalszik egy rövid etetés után

Dr. Kim szerint az álmosságot gyakran összetévesztik az éhséggel, ami megzavarhatja a baba alvási ciklusát is. Ha a baba nyűgös, mert álmos, és az anyukája megeteti, majd elalszik úgy, hogy egy kevés tejet evett, egy órával később felébredhet, amikor már valóban éhes. Ilyenkor a baba már éhes, viszont a probléma az, hogy nem pihente ki magát. Ez a kör pedig folytatódhat, ha rosszul olvassuk az álmosság jeleit.

Ha nem alszik annyit, amennyire szüksége lenne

Ha a baba összességében nem aludt eleget, akkor az észlelt viselkedése valószínűleg az álmosságát jelzi. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) ajánlása a babák alvására:

  • 4-11 hónapos baba: 12-16 óra alvás
  • 1-2 éves kisgyerek: 11-14 óra alvás
  • 3-5 éves gyerek: 10-13 óra alvás

Ha tehát a gyermek nem aludt eleget, akkor lehet szokatlan a viselkedése, ami lehet az álmosság egyik jele.Forrás: romper.com