Baba

Az éhség első jelei a babánál

Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy óramű pontosan 3 óránként kell etetni a kicsit, ezt váltotta fel a baba szükségleteihez alkalmazkodó igény szerinti táplálás.
2018. Július 13.
Az éhség első jelei a babánál

Könnyebbé válik az etetés, ha korán felismerjük a baba jelzéseit, még az utolsó fázis (sírás) előtt.

Ha a baba éhes, ezt felismerhetjük a következő korai jelekből:

  • Nyalogatja az ajkait
  • Szopja a kezét, nyelvét, lábát vagy a ruháit
  • Többször egymás után kinyitja, majd becsukja a száját
  • Jobbra-balra forgatja a fejét

Valószínűleg egyszerre nem figyelhető meg minden jel a babánknál. Egyik csecsemő így jelez, másik úgy. Egy kis extra figyelemmel, a jelzések megfigyelésével, hamar rájöhetünk – még a sírás előtt -, a mi babánk a fenti jelrepertoárból melyiket használja az éhség kommunikálásához.

Ha nem ismerjük fel a korai jeleket, és a baba még éhesebb lesz, azt így jelzi:

  • Bólogat a fejével
  • Nyűgös lesz
  • Előrefelé mozgatja a fejét

Ha ezek alapján sem sikerül azonosítanunk az éhséget, a kicsinek nem marad más hátra, mint hogy sírással jelezze, hogy itt az etetés ideje.

Ha felismerjük az éhség korai jeleit – s nem várjuk meg, hogy a kicsi eljusson a sírásig -, akkor az etetés sokkal nyugodtabbá válhat mind az anya, mind a baba számára.

Hogy működik az igény szerinti táplálás?

Az alapelv az, hogy akkor etessük a babát, amikor ő jelzi felénk az igényt, legyen ez akármilyen gyakran, és tartson bármeddig. Ha a kicsi éppen az etetés után pár perccel szeretne újra enni, akkor adhatunk neki ismét.Sok édesanya érzi úgy az első hetekben, mintha folyamatosan etetnie kellene a babát: ennek az oka, hogy az újszülött gyomra nagyon apró, így hamar megtelik az anyatejjel, de ez a folyadék gyorsan fel is szívódik belőle, így hamar megéhezhet ismét a baba. Mivel a kizárólagos szoptatásnál a tej látja el a folyadék funkciót is, így kiemelten fontos, hogy a kért gyakoriság szerint reagáljunk.Érdemes észben tartani azt is, hogy a babának nagyobb étvágya lehet bizonyos napokon, míg más napokon kisebb, illetve nyáron megnövekszik a folyadékszükséglet – ezen okokból sem érdemes mindig azonos időközönként etetni a kicsit.(forrás itt és itt)Kapcsolódó cikkeink: