Baba

Már az iskolában tanítani kéne a szoptatásról

A legtöbb anya a saját hibáiból tanul, amikor szoptat. Cikkeket olvas, videókat néz, esetleg tanfolyamra jár, segítséget kér tanácsadóktól. De mielőtt anyává válsz, egészen biztos nem tanulsz semmit a szoptatásról. Ezen változtatna egy brit ajánlás.
2018. Június 19.
Már az iskolában tanítani kéne a szoptatásról

A The Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) azt tűzte ki célul, hogy az Egyesült Királyságban tapasztalható szoptatási kedvet növelje és arra biztassa az anyákat, hogy szoptassanak. Ajánlásokat fogalmaztak meg, ezek egyike, hogy legyen az egészségügyi tantárgy (PSHE) része a szoptatási ismeretek is.

A PSHE órákat a brit középiskolákban tanítják 11 éves kortól. Az Egyesült Királyságban a világon az egyik legalacsonyabb a szoptatási ráta: a csecsemők mindössze 40% -át szoptatják a 6-8. héten.

Az anyáknak mindössze 0,5% -a szoptat egy éves koron túl. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) a kizárólagos szoptatást ajánlja az élet első hat hónapjában, majd egészen két éves korig vagy akár azon túl is javasolják a szoptatás folytatását.

De miként lehet megtanulni a szoptatást? Vannak kórházak, ahol a csecsemősnővérek az első napokban segítenek. Kérheted szoptatási tanácsadó segítségét, de ez nagyban függ attól is, hogy hol élsz. A legtöbb anyának nincs valódi segítsége abban, hogyan kell szoptatni. Sőt a nők továbbra is negatív társadalmi attitűdökkel szembesülnek ha szoptatásról van szó: megítéltetnek, ha túl sokáig szoptatnak vagy ha az otthonukon kívül teszik ezt.

A nyilvános helyen történő szoptatás továbbra sem támogatott széles körben, az anyák kényelmetlenül, feszengve érzik magukat.

Mielőtt valaki anya lesz, nem sok mindent tud a szoptatásról, amit tud az sem feltétlenül napra kész információ, sőt akár torz is lehet. Hacsak nincs fiatalabb testvérük, akinél látták, hogy az anyjuk, hogyan szoptatja, a legtöbben úgy nőnek fel, hogy nem láttak még közelről szoptatást. Sokan látnak viszont cumisüvegből táplálást, ami nem segíti elő a sikeres szoptatást, de úgy néz ki, mintha minden baba kötelező tartozéka lenne a cumisüveg.

Az USA-ban végzett kutatások azt mutatják, hogy azok a középiskolai lányok, akiket szoptatott az anyukájuk, nagyobb valószínűséggel tudták a szoptatás előnyeit.

Amiről több információnk van, azt jobban csináljuk.

Sokszor hallják azt az anyák, hogy nem is olyan fontos a szoptatás, fel lehet nőni tápszeren is. Az, hogy egy anyának szoptatási nehézségei vannak, sebes mellbimbója, fájdalmai, kialvatlansága, és aggodalma, hogy nem jut elegendő táplálékhoz a baba, ez mind ahhoz vezet, hogy tápszerrel egészítse ki a szoptatást. A legtöbben nem támogatják az anyát, sem a család, sem a barátok, a kórházakban sokszor csak a jelszavak és logók szintjén beszélnek a szoptatás fontosságáról, de valódi támogatást nem kapnak a nők.

Ha már az iskolában, gyerekkorban tanulnának arról a gyerekek, hogy miért fontos a szoptatás és fel is készítenék őket, akkor ez javíthatná a szoptatási hajlandóságot és a társadalmi attitűdöt is.

(via)

Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában: