Kamasz

Kamaszok és a szundi-gomb: segíts, hogy könnyebben keljenek reggelente

Hiába rimánkodsz, nem megy korábban aludni, reggel meg alig lehet kiimádkozni az ágyból? Próbáld meg lebeszélni a tinédzser gyereked arról, hogy a szundi-gombot nyomkodja – mutatjuk, miért.
2023. Október 01.
kamasz lány alszik rózsaszín ágyneműben, telefonnal a kezében
Fotó: Getty Images

Emlékezz csak vissza, kamaszként te is mennyire nehezen keltél fel reggel, de bármilyen álmosan is másztál ki az ágyból, este valahogy akkor sem akaródzott korán lefeküdni. Sok kutatás igazolta már, hogy a kamaszkori testi-hormonális változások a cirkadián ritmus vagy biológiai óra változásával is együtt járnak, és a kamaszok valóban jobban működnének, ha nem kellene olyan korán kelniük. De az iskolarendszerünk egyelőre még nem áll készen a változtatásra, szóval nincs mese, kelni kell, be kell érni arra az első, vagy néha bizony nulladik órára. Ha szeretnéd a kamasz gyerekednek megkönnyíteni a reggeleket, az alábbiakat érdemes kipróbálnotok.

1. Felejtse el a szundi-gombot

Az a (néhányszor) plusz 9 perc valójában nem segít abban, hogy kipihentebb legyen, sőt, legtöbbször inkább csak ront a helyzeten. Ez a megszakított alvás lehet az oka, hogy még fáradtabbnak érzi magát, amikor végre felkel, nehezebben tud koncentrálni, és a hangulatára is rányomhatja a bélyegét. Beszéljétek meg, mi az a legkésőbbi időpont, amikor fel kell kelnie, és próbáld vele elfogadtatni, hogy ekkor már tényleg az első csörgésre fel kell kelnie. (Nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog, legyél kitartó.)

2. Este telefonstop

Jobban fog aludni és könnyebben ébred, ha lefekvés előtt egy órával már nem néz képernyőt. A telefon, számítógép vagy tévé kék fénye ugyanis negatívan hat a megfelelő alvásért felelős melatonin termelésére. Nem egyszerű megvalósítani ezt egy telefonfüggő kamasznál, de megéri megpróbálni, és kitartónak lenni.

Kamsaszlány pofákat vág

Kép: Getty Images

3. A tusolás is segít

Van, aki az esti, más a reggeli tusolásra esküszik. A kamaszoknál érdemes inkább az esti mosakodást előnyben részesíteni: a testük megváltozott működése és az alakulóban lévő higiéniás szokások miatt könnyen alakulhat ki náluk kellemetlen testszag, amiőtl jobb lefekvés előtt megszabadulni. Emellett a tusolás és a körülötte lévő „rituálé” segít a lefekvésre hangolódni. Plusz ha reggel ezzel már nem kell foglalkozni, akkor könnyebbnek érződhet a reggeli készülődés.

4. Kezdjen egy pohár vízzel

Banálisnak tűnhet, de működhet (és te is jobban tennéd, ha megfogadnád ezt a tanácsot): sokkal könnyebben megy a reggeli „bebootolás”, ha a test megfelelően hidratált. És mivel éjszaka szünetel a vízpótlás, a reggeli pohár víz nagyon-nagyon fontos. Éberebb, koncentráltabb lesz tőle, és nem esik olyan nehezére „összeszedni magát”.

5. Keressetek jó ébresztőt

Próbáljátok kitapasztalni, mi az, amire a legszívesebben ébred. Lehet, hogy az esik jól neki, ha te ébresztgeted. Vagy a kedvenc dala, madárcsicsergés, a kedvenc sorozatának főcímzenéje – sokat segíthet, ha olyasmi jelzi neki a felkelés idejét, ami motiválóan hat rá. (Ne sértődj meg, ha nem kér a te keltegetésedből, ez egy kamasznál tökéletesen normális.)

kamasz fiú alszik, ébresztő óra az éjjeli szekrényen

Fotó: Getty Images

6. Találjatok motivációt

Keressetek együtt olyan dolgokat, amelyek segítenek neki, hogy örömmel vágjon bele a napban. Lehet ez egy finom reggeli, egy új, illatos tusfürdő, a kedvenc ruhája kikészítve, közös zenehallgatás (vagy magányos zenehallgatás). Bármi jó, amitől ő jobb kedvre derül. Arra vigyázz, hogy ez ne mindennapos „ajándékokat” jelentsen, ne verd magad költségekbe azért, hogy a gyereked könnyebben keljen. Olyasmikből válogassatok, amelyek rendelkezésre állnak, amúgy is megvennétek, könnyen megszervezhetők, és őt örömmel töltik el.

7. Vigyázzatok a kávéval

Ha megengeded a tini gyerekednek, hogy igyon kávét, azt szigorúan csak délelőtt tegye, és csak keveset. A délutáni kávé belezavar a normál alvási ritmusába, megnehezítve a reggeli ébredést is – és nem jó ezt egyre nagyobb adag kávéval „kezelni”.

8. A hétvége se ússzon el

Természetesen nem kell hétvégén is hatkor kelni, de az sem jó, ha a szabadnapokon délig alszik a gyerek. Legyen ésszerűbb a felkelés ideje, hogy ne tegye tönkre a nehezen beállított hétköznapi alvási rutint.

Aludjon jól

Ha az alvása pihentető, akkor az ébredés is könnyebb. Ez az 5 dolog segíthet, hogy jobban aludjon a kamasz éjjel.

  • Lefekvés előtt alaposan szellőztessétek ki a szobát
  • Ne legyen túl meleg a szobában
  • Az elektronikai eszközöket vigyétek ki éjszakára
  • Sötétítsetek be minél jobban, hogy zavartalanul aludhasson
  • Ne igyon vizet közvetlenül lefekvés előtt, hogy kisebb eséllyel ébredjen éjjel amiatt, hogy vécére kell mennie

Forrás: Verywellfamily.com, Raisingteenstoday.com, Cnet.com