Kamasz

Több alvás kell a kamaszoknak mint eddig gondoltuk

Mennyi alvásra van szüksége a tinédzsereknek az egészségük és a tanulmányaik érdekében?
2022. November 07.
tinédzser alszik
Mennyi alvás kell a tinédzsereknek?

Ha úgy gondolod, hogy a kamasz gyereked nem alszik eleget, azzal nem vagy egyedül. A gyerekek biológiája megváltozik a pubertás idején, ami megváltoztathatja az alvási mintákat is.

A serdülőkorú gyerekeknek napi 8-10 óra alvásra lenne szükségük az optimális fizikai egészség, az érzelmi jólét, és az erős tanulmányi teljesítmény érdekében, írja a Motherly. De sok kamasz kevesebb, mint 8 órát alszik.

„Az alvást irányító agyi rendszerek oly módon változnak, hogy egy serdülő számára könnyebb ébren maradni az esti órákban. Az egyik ilyen rendszer – a 24 órás cirkadián óra – időben később vált át” – mondta el dr. Stephanie J. Crowley, pszichiátria és viselkedéstudományi docense, és a RUSH Gyermekkronobiológiai és Alváskutatási Programjának igazgatója a portálnak.

Emiatt nehézséget jelent, hogy a tinédzsereknek korábban kellene lefeküdniük, hogy időben, kipihenten mehessenek iskolába, de a biológiájuk megváltozik, ezért természetes módon később fekszenek le aludni.

Crowley egy új kutatást publikált a SLEEP folyóiratban, amely során 46, 14-17 éves serdülő tanulón (24 lány és 22 fiú diákon) teszteltek hétvégenként erős fényterápiát, hogy megpróbáljanak jobb éjszakai rutint találni az iskolai héten. Az erős fényterápia magába foglalja, hogy a reggeli órákban erős fénynek teszed ki magadat, hogy szabályozd a cirkadián órádat, és arra utasítsd magad, hogy korábban kelj fel – és segít korábbi időpontban elaludni.

Amikor egy órával korábbra tolták a tinédzserek lefekvési idejét, és szombatonként és vasárnaponként erős fényterápiát alkalmaztak náluk, a tinédzserek 1,5 órával korábban aludtak el – és egy órával többet is aludtak.

Minden tanuló a szokott módon aludt két hétig, hogy megállapítsák az alapmintáját. A vizsgálat három hétvégén zajlott, két teljes iskolai héttel. Hétköznapokon a résztvevő csoport tagjai 1 órával korábban feküdtek le, a második teljes héten pedig 2 órával korábban feküdtek le. A második hétvégén reggelenként erős fénynek voltak kitéve (összesen 2,5 órán keresztül). Az első és a harmadik hétvégén mérték a tinédzsereknél a halvány világosítási melatonin termelést (amikor a szervezet természetesen kezd el melatonint termelni, ami segíti a cirkadián órát).

A kontrollcsoport az első és a harmadik hétvégén kapott erős fényt, de a másodikon nem. A szokásos módon aludtak, és nem voltak szabályozva az estéik.

A kutatás alapján úgy tűnik, hogy a legsikeresebb beavatkozás a jobb esti időgazdálkodás és a hétvégi reggeli erős fény kombinációja volt, mindkettő segített a gyerekeknek többet aludni az iskolai héten.

A kései cirkadián órával rendelkező kamaszoknál (akik természetes módon tovább maradtak fenn) akár két órával előbbre tolták az ébredési időt. A korábbi cirkadián órával rendelkezőknél (akik természetes módon korábban feküdtek le) nem kellett korábbra tolni – csak jobban be kellett osztani az idejüket este, hogy növeljék az alvási időt.

A résztvevő csoport tizenévesei kevésbé voltak aggódók, ingerlékenyek és fáradtak. Jobban tudtak koncentrálni, és reggel éberebbek voltak.

Hogy meg tudták-e tartani a rutint, illetve hogy hosszú távra megmarad-e az új alvási minta, a kutatók nyomon követik a résztvevőket.

Forrás: mother.ly

Nyitókép forrása: Getty Images