Gyerek

Az alvás kulcsfontosságú a tinédzserek lelki egészsége szempontjából

A Dél-Ausztráliai Egyetem alvásszakértőinek új kutatómunkája emlékezteti a szülőket arra, mennyire fontos az elegendő mennyiségű alvás a tinédzserek számára. Az elégtelen alvás negatív hatással lehet a mentális egészségükre.
2021. Február 13.
Az alvás kulcsfontosságú a tinédzserek lelki egészsége szempontjából (Fotó: Getty Images)

Dr. Alex Agostini, a Dél-Ausztráliai Egyetem alvásszakértője szerint elengedhetetlen, hogy a szülők és az orvosok is tisztában legyenek az alvás és a mentális egészség kétirányú kapcsolatával, különösen tizenéves korban. “Mindannyiunk számára fontos az elegendő alvás – hozzájárul testi és lelki egészségünkhöz, erősíti az immunrendszert, és biztosítja, hogy a mindennapok során megfelelően funkcionáljunk – idézi a kutatót a Sciencedaily.com.

Azonban a tinédzserek számára különösen kritikus az alvás, mert olyan korban vannak, amikor számos fizikai, szociális és fejlődési változást élnek át, melyek mindegyike függ az elegendő alvástól. A kutatások szerint a tizenéveseknek legalább napi 8 órányi alvásra van szüksége. Ennek hiányában kevésbé lehetnek képesek megküzdeni az olyan stresszorokkal, mint a bullying (zaklatás, megfélemlítés, kiközösítés) vagy a társadalmi nyomás, és fennáll a kockázata a viselkedési problémák, valamint a szorongás és a depresszió kialakulásának.

Ha az éjszakai alvás kevesebb mint 6 órára csökken, a kutatások szerint a tinédzsereknél kétszer akkorára nő az olyan kockázatos viselkedések valószínűsége, mint például a veszélyes vezetés, a marihuána- vagy alkoholfogyasztás, a dohányzás, a kockázatos szexuális viselkedés, és más agresszív vagy káros tevékenységeké.

A társkutató Dr. Stephanie Centofanti szerint bár számos tényező járul hozzá, ha a tizenévesek később fekszenek le aludni, az egyik legnagyobb felelős a technológia. “A tizenévesek sok időt töltenek ezeknek az eszközöknek a használatával, legyen szó a barátokkal való üzenetváltásról, játékokról vagy videónézésről, a technológia használata késő este a jó alvás egyik leggyakoribb zavaró tényezője. A túlzott technológiahasználata hozzájárulhat a mentális egészségi problémákhoz, növelheti a szorongást” – mondta el Dr. Centofanti.

Az eszközök által kibocsátott kék fény gátolja a melatonin alváshormon termelődését, így késleltetheti az elalvás kezdetét. Ez azért is problémás, mert a tizenévesek biológiailag is hajlamosak sokáig fent maradni.