Kamasz

Így változik a kamaszok alvásmintázata

Kamaszok körében végeztek átfogó kutatást az alvási szokásaikról és alvásmintázataikról. Noha az alvásigény változatlan, az alvással töltött idő jelentősen csökkent.
2022. November 21.
Kamasz fiú alszik

Serdülők körében végzett amerikai felmérések adatai azt mutatják, hogy 10 és 17 éves kamaszok saját bevallásuk szerint egyre később fekszenek le, mindegy, hogy hétköznapról és hétvégéről beszélünk. Így, bár az alvásigények változatlanok maradtnak, a serdülők kevesebb időt töltenek alvással. Az alvásmintázatukra jellemző, hogy sokkal kevésbé stabilabb, mint a kisebb gyerekeké, akik nagyjából ugyanannyi időt töltenek alvással hétköznap és hétvégén.

Az alváslaborokban végzett kutatás eredményei azt mutatták, hogy a fiatalabbak átlagosan 9 óra 20 percet alszanak és spontán ébrednek, míg a kamaszkor előrehaladtával már nem ébrednek spontán, jellemző a napközbeni álmosság és átlagosan 7,5 órát töltenek alvással.

A kamaszok negyede számolt be arról, hogy 6,5 órát vagy annál is kevesebbet alszik. A diákok kétharmadánál a lefekvés ideje 23 óra után volt hétköznaponként; 91 százalékuk reggel 6:30-kor vagy korábban kel fel. A tinédzserek 70 százaléka hétvégén minimum egy órával később feküdt le, mint hétköznap. Később kelnek hétvégén, de ezzel biztosra is vehető, hogy vasárnap este későn is fekszenek le. Ennek ellenére a hétvégi alvással valamelyest képesek pótolni a hétköznap kiesett alvásmennyiséget.

A serdülők alvásmennyiségét befolyásoló tényezők két fő területe a serdülőkorban zajló biológiai folyamatok; a másik a külső – társadalmi, tanulmányi és környezeti – tényezők, amelyek jelentős szerepet játszanak alvási szokásaikban.

Ebből és más kutatásokból is tudható, hogy a tizenévesek a korukra jellemző elsősorban biológiai tényezők miatt később alszanak el és később ébrednek fel. A serdülőknél a melatonin-szint később indul be, ami megnehezíti számukra a korábbi elalvást. Ugyanakkor a hormon reggel később “kapcsol ki”, ami megnehezíti a korai ébredést.

De a serdülőknél nemcsak az alváshiány okoz gondot, hanem a hétköznapi és hétvégi alvásminták hatalmas eltérései is. Az, hogy hétköznap reggel 6-kor, míg hétvégén délben kel fel valaki, komoly negatív fiziológiai hatással bír.

Nemzetközi, több országot érintő kutatás szerint egyébként a magyar és a svájci tizenévesek fekszenek le legkorábban, átlagosan este 10 előtt.

Összességében elmondható, hogy a serdülők átlagosan 7,3 órát alszanak hétköznap és 9,2 órát hétvégén. Az adatok azt is mutatják, hogy az alvásra fordított idő az elmúlt 10-20 évben csökkent.

Kép: Getty Images

Forrás: ncbi.nlm.nih.gov