Gyerek

Jóval kevesebbet alszanak a tinik, mint kellene

Későn fekszenek le és keveset alszanak a magyar tinik, a helyzetet csak súlyosbítja a korai iskolakezdés. A Magyar Alvás Szövetség súlyos alvásszokások kialakulására figyelmeztet.
2022. Február 07.
Jóval kevesebbet alszanak a tinik, mint kellene (fotó: Getty Images)

A Magyar Alvás Szövetség szerint csökken az alvásra fordított idő a már nem gyerek, de még nem is felnőtt korosztályban.

A Budapesti Alvásközpont tapasztalatai alapján a tinik jóval kevesebbet alszanak, mint amennyire szükségük lenne. Ennek a korosztálynak 8-10 óra pihentető alvásra lenne szüksége. Minél kevesebbet alszik a fiatal, annál nagyobb a kockázata annak, hogy viselkedési problémák, depresszió, cukorbetegség vagy magas vérnyomás alakul ki. Ezen kívül a kialvatlanság az tanulmányi- és sportteljesítményre is negatív hatással van – írja a 24.hu az MTI nyomán.

A másik probléma, hogy a tiniknél eltolódott a cirkadián ritmus, ezért nehezen alszanak el 23 óra előtt, és kialakul egy természetes hajlam, hogy késő este is ébren maradjanak, reggel pedig tovább aludjanak. A helyzetet súlyosbítja a korai iskolakezdés, illetve a házi feladatokkal és délutáni kötelezettségekkel megnövekedett terheltség is, de közrejátszik még benne a mozgalmas társasági élet, és az elektronikus eszközök túlzott használata.

Forrás: 24.hu